Noi descoperiri arheologice, cu ajutorul tehnologiei LiDAR, ├«n Defileul Oltului din Mun╚Ťii Per╚Öani jpeg

Noi descoperiri arheologice, cu ajutorul tehnologiei LiDAR, ├«n Defileul Oltului din Mun╚Ťii Per╚Öani

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Arheologii Muzeului Na╚Ťional al Carpa╚Ťilor R─âs─âriteni (MNCR) au identificat cu ajutorul tehnologiei LiDAR peste 150 de cuptoare de ars piatr─â pentru var, ├«n p─âdurile din zona Defileului Oltului din Mun╚Ťii Per╚Öani. Aceste vestigii arheologice ce se dateaz─â ├«n perioada secolelor XVIII - prima jum─âtate a secolului XX, apar╚Ťin unui ├«ntins peisaj montan me╚Öte╚Öug─âresc preindustrial ÔÇô dezv─âluind o component─â important─â a trecutului recent al comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi a specificului ocupa╚Ťional regional legat de activit─â╚Ťi de exploatare a pietrei, lemnului, ╚Öi de transportul acestora, unele practicate chiar ╚Öi ast─âzi, dar la alt─â scar─â, centralizat ╚Öi cu alte mijloace.

Identificarea acestor cuptoare (varni╚Ťe) este important─â, mai ales pentru c─â zona este cunoscut─â ├«n prezent, ├«n special pentru relieful ei vulcanic spectaculos, acoperit de p─âduri. Cartarea cuptoarelor a pus ├«n eviden╚Ť─â faptul c─â ele erau asociate perfect monticulilor de calcar r─âma╚Öi izola╚Ťi ├«n ansamblul reliefului vulcanic, dovedind o bun─â cunoa╚Ötere, de tip tradi╚Ťional, a geografiei ╚Öi geologiei locale, informeaz─â un comunicat al MNCR. 


Defileul Oltului din Mun╚Ťii Per╚Öani privit dinspre Raco╚Ö spre Baraolt, fotografie aerian─â panoramic─â (foto: MNCR)

Defileu jpg jpeg

Cuptoarele pot fi organizate ├«n baterii, fiind adesea ├«nso╚Ťite de zone de exploatare manual─â a pietrei de calcar. Sunt circulare, amenajate mixt, cu peretele din spate s─âpat ├«n p─âm├ónt, iar cu cel cu intrarea ╚Öi gura de alimentare cl─âdit ├«n pant─â, par╚Ťial deasupra solului, pentru a facilita accesul. M─âsoar─â ├«ntre 5 ╚Öi 10 m ├«n diametru, pe exterior. Ele au fost exploatate probabil ├«n familie, de membrii unor comunit─â╚Ťi diverse, aflate de o parte ╚Öi de alta a defileului.

Studii etnografice asupra meșteșugului vărăritului

Studii etnografice realizate ├«n alte zone, ├«n Mun╚Ťii Apuseni, ├«n Depresiunea Beiu╚Ö sau ├«n zona Bicazului au ar─âtat c─â me╚Öte╚Öugul v─âr─âritului se dezvolt─â considerabil ├«n Transilvania ├«ncep├ónd cu zorii secolului al XVIII-lea, odat─â cu proliferarea construc╚Ťiilor religioase ╚Öi civile cu zid─ârie de c─âr─âmid─â ╚Öi/sau piatr─â care ├«nlocuiesc masiv construc╚Ťiile din lemn.

Cuptoarele erau amplasate ├«n zonele ├«n care materia prim─â (piatra de var ╚Öi lemnul) era disponibil─â. Pentru o produc╚Ťie de var de calitate, piatra de calcar trebuie s─â aib─â un con╚Ťinut de minim 95% carbonat de calciu.


Rezultatul scan─ârii 3D a vestigiilor unui cuptor de var ascuns ├«n p─âdure. Cu ajutorul tehnologiei LiDAR se poate ├«ndep─ârta virtual vegeta╚Ťia, d├ónd astfel la iveal─â urmele l─âsate de oameni ├«n trecut la suprafa╚Ťa solului (foto: MNCR)

lidar jpg jpeg

Conform studiilor etnografice, pentru un cuptor mediu sunt necesare 30 de c─âru╚Ťe de piatr─â de calcar. Piatra este spart─â ╚Öi adus─â la dimensiunea optim─â, bolovan cu dimensiunea de aproximativ 10-15 cm. Pentru prelucrarea acestei cantit─â╚Ťi de piatr─â, se arde o cantitate echivalent─â de lemne (30 de c─âru╚Ťe de lemne, echivalent a 45 de metri steri*.

├Än aceste condi╚Ťii, consumul de lemn folosit pentru combustia cuptoarelor de var este de a╚Öteptat s─â fi fost unul considerabil, cel pu╚Ťin ├«n perioada de maxim al cererii de var utilizat local sau valorificat comercial ├«n zone mai ├«ndep─ârtate. Studiile etnografice au pus ├«n eviden╚Ť─â numeroase rute comerciale care au legat ├«ntre ele zonele de produc╚Ťie a varului, caracterizate prin exces de resurse de piatr─â de calcar ╚Öi lemn, cu zone ├«n care cererea dep─â╚Öea capacitatea de produc╚Ťie, a╚Öa cum sunt aglomer─ârile urbane sau zonele f─âr─â materii prime.

Not─â:

* Metrul ster este unitatea de m─âsur─â frecvent folosit─â pentru lemnele de foc. Un metru ster este volumul unei stive de lemne, de form─â cubic─â, cu latura de un metru. Un metru ster de lemne stivuite cuprinde un volum de lemne de aproximativ 0.66 mc.