Muzeul Național Peleș: Factura de gaze pentru luna ianuarie se ridică la o „sumă astronomică” jpeg

Muzeul Național Peleș: Factura de gaze pentru luna ianuarie se ridică la o „sumă astronomică”

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 8 februarie 2022

Muzeul Național Peleș a primit o factură de gaze de peste 32.000 de euro pentru luna ianuarie, în condițiile în care consumul actual este mai mic față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, a declarat Valentin Răileanu, șeful Departamentului Tehnic al instituției.  

Potrivit șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Național Peleș, citat de Agerpres, factura de gaze pentru luna ianuarie se ridică la „suma astronomică” de 160.637 de lei, adică peste 32.000 euro, aproape dublă față de factura din decembrie 2021, când s-a ridicat la suma de 86.463 lei.  

Valentin Răileanu a precizat că instalațiile de încălzire nu pot fi oprite, întrucât muzeul deține bunuri de patrimoniu extrem de importante, unele chiar clasate în categoria tezaur, iar pentru protejarea și conservarea lor este necesară asigurarea unui microclimat interior la 18-22 de grade Celsius. 

Încărcat de istorie, eleganță și bogăție, castelul Peleș este una dintre cele mai rafinate atracții turistice ale României. Localizat în Sinaia și învăluit în mister regal, castelul Peleș se prezintă și azi, demn și elegant în fața numeroșilor iubitori de artă sau a vizitatorilor ocazionali. Întâmpinați de statuia impunătoare a regelui Carol I și de privirea caldă a primei regine a României, Elisabeta I, vizita în Castelul Peleș se transformă încă de la început într-un regal de frumusețe, rafinament și somptuozitate.

De inspirație victoriană târzie, cu tot confortul imaginabil în epocă, încălzire centrală cu aer cald în ziduri și iluminat electric, Castelul Peleș se ridica, în secolul al XIX, la nivelul unui veritabil castel modern. Are 3.200 de metri pătrați, este dispus pe cinci niveluri și are 160 de camere, dintre care 30 de dormitoare, iar construcția s-a desfășurat de-a lungul a patru decenii mai exact în perioada 1873-1914.