Muzeul de la Parța FOTO MNB

Muzeu dedicat unui sanctuar neolitic din Banat, vechi de peste 6.000 de ani

📁 Muzeele României
Autor: Stefan Both
🗓️ 9 ianuarie 2024

Muzeul Național al Banatului sărbătorește Ziua Națională a Culturii inaugurând Punctul Muzeal de la Parța (județul Timiș). Având în vedere că nu pot fi scoase posturi posturi la concurs, muzeul urmează să fie deschis pentru vizitele organizate pentru grupuri de elevi.

În localitatea Parța, aflată la 15 kilometri de Timișoara, s-a construit, din fonduri transfrontaliere România-Serbia, un muzeu care adăpostește un sanctuar neolitic vechi de peste 6.000, descoperit pe malul Timișului, în anii '70.

Noua clădire a muzeului a fost predată în primăvara anului 2023, iar apoi au demarat lucrările la reconstrucția la scara 1-1 a sanctuarului neolitic. Cel original, care se află într-o încăpere de la parterul Castelului Huniade începând din 1983, va rămâne la Muzeul Banatului. Lucrările s-au încheiat în decembrie 2023, iar acum muzeul este gata de inaugurare. 

Muzeul de la Parța (foto: Ștefan Both)
Muzeul de la Parța (foto: Ștefan Both)

În spiritul sărbătoririi Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național al Banatului (MNB) a anunțat integrarea Punctului Muzeal de la Parța în programul educațional școlar. Astfel, primul eveniment va avea loc în data de 15 ianuarie, la ora 13.00.

Acest pas semnificativ facilitează vizitele organizate pentru grupurile de elevi și desfășurarea unor ateliere interactive, alături de specialiștii muzeului, pentru a descoperi Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument arheologic distinctiv nu numai în peisajul cultural național, ci și în cel european și internațional, cu o valoare inestimabilă”, au anunțat cei de la Muzeul Național al Banatului.

Muzeul de la Parța (foto: MNB)
Muzeul de la Parța (foto: MNB)

Deocamdată muzeul de la Parța nu va avea un program permanent pentru vizitatori. Și asta pentru că cei de la Muzeul Banatului au posturile blocate și nu au specialiști care să fie angajați pentru locația de la Parța. Așa se face că vizitarea muzeului se va face doar prin programare prealabilă și doar pentru grupuri organizate.  

Prin integrarea Punctului Muzeal de la Parța în circuitul educațional, Muzeul Național al Banatului va oferi, de asemenea, cu titlu gratuit, ateliere educative pentru elevi, încurajând astfel tinerii să descopere și să înțeleagă importanța acestui sit arheologic excepțional, cât și a perioadei din care face parte”, au mai transmis cei de la MNB.

Având o vechime de peste 6.000 de ani, Sanctuarul Neolitic de la Parța reprezintă un sit arheologic remarcabil, datorită complexității și integrității artefactelor descoperite aici.

Printre cele mai impresionante descoperiri se numără grupul statuar de aproximativ doi metri înălțime, dintr-un singur bloc, reprezentând două siluete, dintre care una feminină și alta având cap de taur. Această piesă centrală a străvechiului templu de la Parța, replicată în punctul muzeal, subliniază importanța ritualurilor care aveau loc în încăperea sacră, accesibilă doar celor inițiați.

Muzeul de la Parța (foto: MNB)
Muzeul de la Parța (foto: MNB)

 Un aspect fascinant al sanctuarului este orificiul din peretele vestic, prin care lumina soarelui pătrundea doar în două zile ale anului, la echinocții, evidențiindu-se astfel importanța sa în cadrul practicilor și credințelor neolitice.

Descoperirile din acest sit, cunoscute încă din secolul al XIX-lea, au fost intensificate prin săpături sistematice începute în 1931 și coordonate mai târziu de cunoscutul arheolog Gheorghe Lazarovici.

Cercetările au revelat nu doar existența sanctuarului vechi de 6000 de ani, dar și a unor structuri arhitecturale complexe, precum și vestigii ale culturii Banatului și Tiszapolgar.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro