„Roaring Lion” (leul furios), portretul lui Winston Churchill realizat de Yousuf Karsh (© Wikimedia Commons)

Italia a returnat Canadei o fotografie celebră cu Winston Churchill

Italia a returnat Canadei un celebru portret fotografic al premierului britanic Winston Churchill ce a fost furat dintr-un hotel din Ottawa în urmă cu peste doi ani și apoi a fost vândut la licitație unui avocat italian care nu știa de proveniența sa ilicită.

Așa numita fotografie „Roaring Lion” (leul furios n.r.) a fost realizată de Yousuf Karsh la 30 decembrie 1941, imediat după ce premierul britanic susținuse un discurs în Parlamentul canadian, la Ottawa, informează Agerpres.

Cu mâna în șold, Churchill se încruntă sever spre lentila aparatului de fotografiat - o expresie pusă de Karsh pe seama faptului că tocmai îi smulsese premierului britanic trabucul din gură, înainte de a apăsa pe declanșatorul aparatului foto.

Ședința foto trebuia să dureze doar 2 minute, iar Karsh l-a rugat pe Churchill să lase puțin trabucul pentru că fumul afecta calitatea imaginii. Churchill a refuzat și în consecință, cu câteva clipe înainte de a declanșa aparatul de fotografiat, Karsh a făcut un pas plin de curaj spre celebrul om politic și i-a spus „Iertați-mă, sir!”, după care i-a smuls trabucul din gură.

„Până m-am întors la aparat, arăta atât de furios, că ar fi putut să mă devoreze”, a povestit Karsh.

După ce a fost fotografiat în acest fel, Churchill i-ar fi spus admirativ fotografului: „Poți face chiar și un leu furios („roaring lion” în engleză) să stea nemișcat pentru a fi fotografiat”, cuvinte care au dat numele acestei fotografii celebre.

Această fotografie a fost expusă ani la rând în faimosul hotel Fairmont Chateau Laurier, unde fotograful canadian de origine armeană avea un studio, însă personalul hotelului și-a dat seama în august 2022 că fotografia originală a fost înlocuită cu o copie semnată.

Ancheta ce a urmat a ajuns la concluzia că fotografia a dispărut în timpul Sărbătorilor de Crăciun din 2021 și că a fost vândută de o casă de licitații din Londra în mai 2022 avocatului italian Nicola Cassinelli, care a fost de acord să o returneze când a aflat ce s-a întâmplat.

Foto sus: „Roaring Lion” (leul furios), portretul lui Winston Churchill realizat de Yousuf Karsh (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...