image

Începe construcţia Muzeului "Gheorghe Şincai" la Râciu, localitatea natală a cărturarului

Muzeul Judeţean Mureş a anunţat începerea construcţiei Casei in memoriam Gheorghe Şincai în comuna Râciu, localitate în care cărturarul s-a născut în urmă cu 270 de ani, mai exact în 28 februarie 1754, acesta fiind unul dintre reprezentanţii de bază ai Şcolii Ardelene.

„În crearea naţiunii moderne la români, majoritatea istoricilor recunosc importanta învăţaţilor Şcolii Ardelene, din rândul cărora a făcut parte şi Gheorghe Şincai. Prin opera sa, de lingvist, filolog, teolog şi istoric, Gheorghe Şincai s-a numărat printre părinţii naţiunii române moderne. Cartea 'Hronica românilor şi a mai multor neamuri' reprezintă prima sinteză de istorie a românilor. Împreună cu Samuil Micu, Gheorghe Şincai a tipărit prima gramatică a limbii române, 'Elementa linguae daco romanae sive valachice', apărută la Viena în anul 1780. Ca inspector al 'şcolilor naţionale unite' din toată Transilvania, Gheorghe Şincai a organizat peste 300 de şcoli, pentru care a tipărit numeroase manuale didactice", a scris  Muzeul Judeţean Mureş, pe pagina de Facebook a instituției.

Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, declara recent jurnaliştilor că ideea construirii unui muzeu sau a unei case în memoria cărturarului Gheorghe Şincai s-a născut în timpul unei expediţii la Svinica, în Slovacia, locul unde este îngropat cărturarul.

Mai multe pentru tine...