Interior hypogeu FOTO Arhiva Adevarul jpg

Hypogeul, mormântul pictat de la Constanța, va deveni muzeu

📁 Antichitate
Autor: Călin Gavrilaş
🗓️ 9 noiembrie 2022

Descoperit în anul 1988, mormântul pictat hypogeu, comoara de sub vechiul Tomis, este acum adăpostit de o baracă. Lucrul acesta se va schimba, iar acolo se va construi un muzeu, asigură autoritățile.

Consiliul Județean (CJ) Constanța anunță că a fost emisă Autorizația de Construire pentru proiectul de salvare și punere în valoare a mormântului pictat din zona „Zorile“ - hypogeul, comoara de sub vechiul Tomis.

„În locul barăcii de astăzi, care nemulțumește pe toată lumea, vom edifica o construcție cu rol de protecție pentru mormântul monument și care va avea și funcțiune de muzeu de vizitare cu tematică funerară antică”, spune Petre Enciu, vicepreședintele CJ.

El explică faptul că obiectivul principal al proiectului este edificarea unei clădiri ce va avea funcțiune mixtă, atât de protecție a mormântului, cât și de vizitare. Acolo se va organiza un muzeu unde se va amenaja, cel mai probabil, o expoziție cu tematică funerară.

Vicepreședintele CJ a explicat pentru „Adevărul” că ordinul de începere al lucrărilor va fi emis, cel mai probabil, peste o lună, după ce consilierii locali vor aproba indicatorii tehnici ai proiectului. Din momentul emiterii ordinului, constructorul trebuie să finalizeze totul până în octombrie 2023. Valoarea lucrărilor este de 4,4 milioane de lei, bani asigurați printr-un proiect european.

Conform documentației tehnice, experții vor restaura pictura murală din interiorul mormântului, vor reface arhitectura mormântului și vor realiza o structură de protecție care sa îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea. Pentru aceasta vor amplasa aici o instalație complexă ce va permite păstrarea microclimatului interior (umiditate, lumină și temperatură).

De asemenea, va fi amenajat aici un muzeu care va găzdui instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, configurate particular și care să asigure toate utilitățile administrative necesare (grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, birou administrator, spațiu pentru centrala de ventilație și curte de ventilație parțial acoperită).

„În mormânt nu se va putea intra, deoarece intrarea este extrem de strâmtă, dar va exista un circuit de vizitare în jurul mormântului”, adaugă Petre Enciu.

Macheta viitorului muzeu FOTO: Petre Enciu
Macheta viitorului muzeu FOTO: Petre Enciu

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro