germania jpg

Germania: Chestiunea reparaţiilor de război este închisă

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 octombrie 2022

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a subliniat marţi, la Varşovia, că situația privind reparaţiile cerute de Polonia pentru daunele produse în cel de-al Doilea Război Mondial este „închisă".

„Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă", a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Luni, Zbigniew Rau a semnat o notă diplomatică care exprima „convingerea (...) că părţile (poloneză şi germană, n.r.) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din perioada 1939-1945", relatează Agerpres.

Polonia a spus în repetate rânduri că valoarea costurilor reparaţiilor pentru cel de-Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro.

Transmiţând Poloniei un refuz în chestiunea reparaţiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă „responsabilitatea istorică, fără dar şi poate".

„Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei", a spus ea.

Germania a declarat că Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleaşi argumente la solicitările de reparaţii ridicate în trecut de Grecia.

Mai multe pentru tine...