Sodați germani pe străzile Varșoviei - 27 septembrie1939 (© Arhivele Naționale ale Poloniei)

Polonia cere Germaniei o despăgubire uriașă pentru pagubele provocate în cel de-al Doilea Război Mondial

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 septembrie 2022

Liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a anunțat că Polonia va cere oficial Germaniei reparații de război.

Polonia a estimat la mai mult de 1.300 de miliarde de euro pagubele pe care i le-a provocat Germania în cel de-al Doilea Război Mondial, a anunțat joi, 1 septembrie, Jaroslaw Kaczynski.

Partidul Lege şi Justiție a evocat de mai multe ori în trecut problema reparațiilor de război, dar fără ca vreo cerere oficială în acest sens să fie transmisă Berlinului. Acum însă, Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis că o va face, deşi a admis că procesul obținerii unor sume ar putea fi „lung şi dificil”.

„Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, aşadar este posibil ca ea că crească'', a mai declarat Kaczynski, la o conferință de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945, scrie Agerpres.

Acesta a mai spsu că o parte serioasă din sumă reprezintă „compensația pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetățeni polonezi”. Politicianul a descris „ocupația” germană ca fiind „incredibil de criminală, incredibil de crudă” şi că „a cauzat efecte care, în numeroase cazuri, se simt şi în ziua de azi”.

Guvernul de la Berlin nu a reacționat deocamdată la aceste declarații, dar a precizat în alte dăți că problema reparațiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunța la cererile privind compensațiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

La data de 1 septembrie 1939, trupele germane au invadat Polonia, moment care reprezintă declanşarea blitzkrieg-ului, „războiul fulger”, în Europa.

Invadarea Poloniei s-a petrecut fără o declarație de război prealabilă, încălcându-se astfel dreptul internațional. Pretextul folosit de Hitler era înscenarea unui atac polonez asupra stației de radio din Gliwice, de către trupele speciale germane, în seara zilei de 31 august.