foto radu iftinoiu diatomit jpg

Fosta carieră de diatomit din Munții Buzăului a devenit atracție turistică

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Iulian Bunilă
🗓️ 22 martie 2023

Diatomitul, roca sedimentară folosită, printre altele, la fabricarea dinamitei, se găsește în subsolul bogat al satelor de pe Valea Sibiciului din județul Buzău, la Pătârlagele.

Fosta carieră de diatomit se află la Pătârlagele, pe dealul Burdușoaia, și este o atracție turistică din ce în ce mai explorată mai ales de către iubitorii de fotografie, pentru peisajul rămas după extracție.

Arealul stâncos se găsește pe malul stâng al râului Buzău, la confluenţa cu Valea Sibiciului.

Tot aici se găsește și chihlimbar, prețioasa rășină care a dat faimă comunei Colți din zonă. Localnicul Ciprian Chiriac, ghid din Colți, spune că locul, acum cu aspect de munte cu vârful retezat, este frecventat de turiști porniți în căutarea unor locuri unice.

De la dinamită, la nutreț pentru porci

Cariera de diatomit a funcționat mai bine de o jumătate de secol, până pe la începutul anilor `90. A fost abandonată, deși rezerva de material este încă mare.

„Când eram mic, funcționa cariera. Plecau de acolo basculante încărcate cu diatomit pentru diverse fabrici din țară. Chiar și la noi, în Pătârlagele, era folosit la producerea de bolțari și chirpici. Are multe întrebuințări chiar și-n grădini, la animale. Sătenii dau la porci diatomit fărâmițat pentru că are calciu”, relatează Ciprian Chiriac.

Bulgărele de diatomit este ușor, seamănă cu o bucată de cretă și are densitate scăzută. Materialul din care este alcătuit este oxidul de siliciu, neutru din punct de vedere chimic, care nu se dizolvă în apă și care privit la microscop are diferite forme de cristalizare.

diatomit jpg

„S-a format din organisme de tip diatomee, organisme uni sau pluricelulare. Mai generic, fitoplancton, care a trăit probabil în oceane, s-a depus şi a format asemenea depozite de roci”, a explicat pentru digi24 Virgil Marinescu, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA) București.

Este o rocă poroasă, uşoară, friabilă, cu multe aplicaţii. Se utilizează ca material izolant, ca material filtrant, ca agregat pentru betoane, inclusiv ca suport pentru fabricarea dinamitei și a altor explozivi.

„Este folosit ca material de impregnare, pur și simplu trinitratul de glicerină e impregnat cu ajutorul acestui material, rezultând un produs care poate fi transportat relativ stabil”, a mai explicat cercetătorul Virgil Marinescu de la ICPE-CA București.

Vezi VIDEO pe adevarul.ro