Fațada Cazinoului din Constanța, renovată foto: (Facebook / Compania Națională de Investiții)

Fațada Cazinoului din Constanța, renovată / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 14 august 2023

Fațada Cazinoului din Constanța a fost renovată după 3 ani și jumătate de la începerea lucrărilor de restaurare a monumentului de la Marea Neagră.

Cazinoul din Constanța a intrat în restaurare la începutul anului 2020. Termenul inițial de încheiere a lucrărilor era 2022, însă noul termen de finalizare a lucrărilor era preconizat la sfârșitul lunii martie 2024. Lucrările sunt finalizate în proporție de 70%, informează adevarul.ro.

Turiștii și constănțenii care s-au plimbat în acest weekend pe faleza orașului au putut să admire Cazinoul în toată splendoarea sa. De pe Cazinoul din Constanța s-au dat jos schelele pentru ca la sărbătoarea de Ziua Marinei toți turiștii să se bucure de frumusețea construcției.

Din 1910, anul inaugurării Cazinoului, clădirea a avut nevoie de mai multe reparații și reamenajări majore. Prima reparație a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemți.

„O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arhitect Daniel Renard. Și în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruși. Au urmat reparații majore în anii 1951-1952, făcute cu deținuți politici. Despre aceste reparații nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris și nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, povestește arhitectul Radu Cornescu.

Ultima reparație majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Proiectul „Amenajare unitate de alimentație publică Cazino Constanța“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Județean Constanța, șeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.

Superba clădire de la malul Mării Negre a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Mai multe pentru tine...