În sfârșit! Încep lucrările pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa  jpeg

În sfârșit! Încep lucrările pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 15 ianuarie 2020

Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare. Acestea sunt demarate la 15 ianuarie, iar termenul de încheiere este 2022, relatează adevarul.ro.

„Astăzi încep lucrările de consolidare şi reabilitare la Cazino“, a anunţat Primăria Constanţa miercuri, 15 ianuarie. Primarul Decebal Făgădău a legat ziua de aniversarea a 170 ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, a cărui statuie străjuieşte faleza Cazinoului. „Îmi văd un vis împlinit. Cazinoul, proprietatea constănţenilor, va fi predat constructorului. Are la dispoziţie 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic, apoi încă 27 luni pentru lucrările de consolidare ş reabilitare. Lucrările costă 94 milioane lei“, a precizat primarul. Cazinoul din Constanţa a stat mai bine de 10 ani în paragină, trecând prin 4 licitaţii pentru a ajunge la faza de a fi reparat. 

În urma finalizării procedurii de achiziţie publică, asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL a fost declarată câştigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA. Durata contractuală de realizare a investiţiei este de 30 luni (din care 3 luni dedicate activităţii de proiectare)

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, „redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în ţara noastră“. „La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018 au fost derulate 3 proceduri de achiziţie publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiţii. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condiţiile impuse de caietele de sarcini. Astfel, după aproape 8 ani de zile şi nu mai puţin de 4 proceduri de achiziţie publică, Cazinoul din Constanţa are o şansă reală de a-şi recăpăta măreţia de altădată“, a mai transmis Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Finanţarea obiectivului de investiţii va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice şi se realizează prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările şi completările ulterioare.