image

O scrisoare a unui deținut politic, descoperită în zidurile Cazinoului din Constanța

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 martie 2023

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța au scos la iveală o scrisoare a unui deținut politic ce au lucrat la renovarea acestei clădiri la începutul anilor 1950.

„Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu.  Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii” a anunțat Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța, într-o postare pe Facebook.

Traducerea biletului

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu".

Foto: Facebook / Vergil Chițac
Foto: Facebook / Vergil Chițac

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, adaugă primarul Constanței.

Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, în primăvara anului 2020, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunist a folosit deţinuţi politic pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă care conținea numele câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii, relatează adevarul.ro.