Secretele Cazinoului din Constanța  Ce au descoperit experții în subsolul monumentului jpeg

Secretele Cazinoului din Constanța. Ce au descoperit experții în subsolul monumentului

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 12 mai 2020

Experții care lucrează la reabilitarea Cazinoului din Constanța au făcut o descoperire de senzație în subsolul clădirii, unde au găsit grinzi metalice nituite identice cu cele folosite la construirea Podului Anghel Saligny, de la Cernavodă.

Atât Cazinoul din Constanța (construit între 1904 și 1910), cât și Podul Anghel Saligny (ridicat între 1890 și 1895) au fost realizate la inițiativa Regelui Carol I, ambele devenind monumente emblematice pentru România. De altfel, podul de la Cernavodă se numea Regele Carol I, dar regimul comunist l-au redenumit după Anghel Saligny, inginerul care l-a realizat.

Lucrările de reabilitare a cazinoului, demarate în ianuarie 2020, au prilejuit deja surprize de proporții pentru experți.

În acest moment, lucrările s-au mutat la subsol, acolo se lucrează la noua configurație. Aici s-au descoperit în structura clădirii grinzi metalice identice cu cele folosite de Anghel Saligny la construcția podului de la Cernavodă.

„Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configurație. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite și vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul Radu Cornescu pentru Replica de Constanța.

Descoperirea vine la doar câteva zile după ce experții au descoperit între zidurile cazinoului schițe și documente ascunse, probabil, acolo de deținuții care au lucrat la renovarea clădirii, în anii 1950. Iar arhitectul Radu Cornescu, cel care supervizează lucrările, s-a arătat convins că vom mai avea parte de surprize.