Faimoșii soldați Gurkha din Armata Britanică s-au antrenat în România (foto: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”)

Faimoșii soldați Gurkha din Armata Britanică s-au antrenat în România

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 noiembrie 2022

O companie din Batalionul 2 al Royal Gurkha Rifles a participat, în octombrie 2022, la Exercițiul SARMIS 22, desfășurat în România, împreună cu Brigada 2 Vânători de Munte din Armata Română și Divizia 101 Aeropurtată din Armata SUA.

Exercițiul multinațional SARMIS 22 / OLT 22 a avut loc în perioada 03-14 octombrie. Planificat și condus de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, exercițiul s-a desfășurat în zona Brădet-Grohotiș-Trăisteni-Valea Doftanei. Timp de două săptămâni, 1500 de militari și 240 de mijloace tehnice s-au instruit în zone cu altitudinea medie de 1600 de metri.

Foto: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”
Foto: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” având în compunere, pe timpul exercițiului, structuri din Batalionul 2 Royal Gurka Rifles, Regimentul 26 de Infanterie „Blue Spaders” din Divizia 101 Aeropurtată, Regimentul 317 ISR „Vlădeasa” (culegere de informații, supraveghere și cercetare) și sprijiniți de elemente ale Forțelor Aeriene Române, alături de Brigada 61 Vânători de Munte „GeneraSARMIS 22 2 jpgl Virgil Bădulescu”, a desfășurat timp de două săptămâni instrucție în comun în vederea atingerii obiectivelor stabilite. La activitățile de instruire au participat și doi observatori din armata turcă.

Foto: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”
Foto: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”

Scopul exercițiului a fost antrenarea structurilor implicate în planificarea, pregătirea, conducerea și desfășurarea acțiunilor tactice în teren muntos împădurit, în context multinațional, în vederea demonstrării coeziunii și interoperabilității tactice.

Cine sunt soldații Gurkha din Armata Britanică

Soldații gurkha sunt de origine nepaleză. În timpul războiului anglo-nepalez (1814-1816), gurkha au luptat împotriva armatei Companiei Indiilor de Est. Impresionați de curajul și calitățile acestora, britanicii i-au angajat ca mercenari după încheierea conflictului și transformarea Nepalului în protectorat.

Până la Rebeliunea indiană din 1857, gurkha au luptat în diferitele războaie purtate în subcontinent de armata Companiei Indiilor de Est. După instaurarea administrării directe de către guvernul britanic și înființarea Rajului Britanic, gurkha au încorporați în armata indiano-britanică încă de la formarea acesteia.

De la sfârșitul răscoalei din 1857 și până la începutul Primului Război Mondial, regimentele gurkha au fost luptat în India, Burma, Afganistan precum și în China, în timpul Răscoalei boxerilor din 1900, și în Tibet, în timpul Expediției „Younghusband” din 1903-1904.

În timpul Primului Război Mondial, peste 200.000 de soldați gurkha au luptat în rândurile armatei britanice. Numărul acestora a crescut la circa 250.000 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.