Exponatul lunii la MNIR "Cabinet pentru bijuterii. Un cadou regal pentru nunta de argint a lui Carol I și a Elisabetei (1894)"
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă în luna martie 2016, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii“, o piesă deosebită:Cabinet pentru bijuterii. Un cadou regal pentru nunta de argint a lui Carol I și a Elisabetei (1894). Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 24 martie 2016, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.
Pe data de 3/15 noiembrie 1894 suveranii României Carol I și Elisabeta și-au sărbătorit nunta de argint. Celebrarea evenimentului a început printr-un Te Deum oficiat la Mitropolie de mitropolitul primat Calinic Miclescu, la care cuplul regal a asistat alături de demnitarii statului și membrii corpului diplomatic. Au urmat, la Palatul Regal, felicitările din partea înaltului cler, primului ministru, preşedinţilor corpurilor legiuitoare şi ai înaltelor curţi de casaţie şi justiţie, diplomaţilor străini, preşedintelui Academiei Române, rectorului Universităţii din Bucureşti, primarului şi membrilor consiliului comunal al capitalei. Seara a avut loc o recepție intimă, după care regele și regina s-au plimbat cu trăsura prin oraș, salutând publicul venit să îi admire.
Cu o zi înainte, Carol I și Elisabeta i-au primit la palat pe cei care doriseră să le ofere daruri. Unul dintre cadourile primite atunci se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Este vorba de un cabinet din lemn de nuc, decorat cu intarsii de alamă aurită și ornamente de bronz, ce fusese trimis de principesa Josephine de Hohenzollern, mama regelui Carol I, şi de fratele cel mare al acestuia, Leopold de Hohenzollern.
Lucrat în Germania, la Stuttgart, în atelierul sculptorului în bronz Paul Stotz, unul dintre furnizorii casei regale române, cabinetul este, din punct de vedere tipologic, un „vargueño”-un gen de masă de scris specifică Renaşterii Spaniole (secolele XV-XVI), compusă dintr-un bufet sau, ca în cazul de faţă, o consolă, pe care se sprijinea un cufăr cu latura frontală batantă, servind atât ca ușă, cât şi-atunci când era lăsată în jos-la scris, şi cu interiorul compartimentat în mici sertare.
„Vargueño” puteau fi utilizate nu numai pentru redactarea şi păstrarea corespondenţei, ci şi pentru depozitarea de documente importante, bijuterii sau alte obiecte de preț. Cabinetul dăruit lui Carol I și Elisabetei este împodobit cu motive vegetale, capete de Hermes și de dragoni feminini („Vibria”) din mitologia catalană. Prin realizare și elementele decorative, această piesă de mobilier este o creație caracteristică stilului eclectic, constituind o combinaţie de neo-renaştere spaniolă cu baroc francez.
Pe faţa anterioară a consolei, este gravată, într-un cartuș metalic, următoarea inscripție:„MDCCCXCIX – MDCCCXCIV. TREUE ERINNERUNG IN FREUD UND LEID. NEUES GLÜCK MIT GOTTES SEGEN” (”1869 – 1894. O amintire credincioasă la bine şi la greu. Noi bucurii cu binecuvântarea lui Dumnezeu”). Paralel, pe spate, pe o altă plăcuţă este gravat:„Gestiftet von J und L” („Dăruit de J şi L” – iniţialele lui Josephine şi Leopold de Hohenzollern). Picioarele din faţă ale consolei, în a căror parte superioară sunt incrustaţi anii „1869” (stânga) şi „1894” (dreapta), sunt unite de o centură festonată, pe care este redată, într-un cartuş metalic, monograma familiei regale (un „C” şi un „E” suprapuse, surmontate de o coroană).
Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 24 martie-17 aprilie 2016, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00 (valabil până în data de 26 martie), respectiv 10:00-18:00 (începând cu 27 martie).