Teatrul Naţional Academic de Opera şi Balet din centrul istoric al oraşului Odesa, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (foto: Pixabay)

Distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului, din cauza războiul din Ucraina

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 4 aprilie 2023

Războiul din Ucraina a provocat distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului și al sectorului cultural și a generat pierderi de 13,9 miliarde de euro pentru veniturile obținute din divertisment, artă și turism, a anunțat luni UNESCO.

Aproximativ 248 de monumente au fost avariate, inclusiv unele care au fost complet distruse de războiul din Ucraina, în special în estul țării, au anunțat reprezentanții acestei organizații UNESCO, informează Agerpres.

Invazia rusă a provocat totodată o prăbușire a sectoarelor din economia ucraineană asociate culturii, mai ales a „turismului, artelor, sportului, divertismentului, industriei culturale, educației culturale”, estimată la pierderi de 15,1 miliarde de dolari (13,9 miliarde de euro), potrivit unui oficial din cadrul UNESCO.

Șapte situri culturale și un sit natural ucrainean se regăsesc pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv centrul istoric al orașului Odesa, relativ scutit după un an de război și care s-a alăturat în 2023 pe lista acestor obiective protejate.

Alte 16 situri, inclusiv centrul orașului Cernihiv, avariat în timpul primelor luni ale războiului, apar pe o listă "indicativă" a UNESCO. Autoritățile din Kiev trebuie să depună în perioada următoare candidaturile acestor situri pentru ca ele să fie incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mai multe pentru tine...