Dezbatere Historia: Criza din Ucraina îşi are originea la Bucureşti, susţine Rusia
„Actuala criza ucraineană îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În tot acest context, care este strategia Moscovei în privinţa Ucrainei? Dar în ceea ce priveşte Republica Moldova şi Transnistria? La aceste întrebări răspund generalul Alexandru Grumaz, analistul militar Ion Petrescu şi istoricul Manuel Stănescu.
NTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
Separatiştii din estul Ucrainei au dat un ultimatum de 24 de ore autorităţilor de la Kiev pentru ca acestea să-şi retragă trupele din regiunea Doneţk, ameninţând cu lansarea unei puternice ofensive în cazul în care revendicarea lor nu va fi satisfăcută.
Grupurile de recunoaştere şi de diversiune sunt gata să intervină, unele şi-au ocupat deja poziţiile", a declarat comandantul adjunct al „armatei populare din Donbas", Serghei Zdriliuk. „Cei de la Kiev dispun de 24 de ore pentru a-şi retrage toate trupele şi toate forţele", a adăugat Zdriliuk. Mai mult, „actuala criza ucraineană îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti, desfăşurat în 2008, când s-a stabilit că Ucraina şi Georgia vor deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Bloomberg TV.
În tot acest context care este strategia Moscovei în privinţa Ucrainei? Dar în ceea ce priveşte Republica Moldova şi Transnistria? La aceste întrebări, dar şi la multe altele răspund generalul Alexandru Grumaz, analistul militar Ion Petrescu şi istoricul Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, transmisă începând cu ora 11.00, pe site-ul adevarul.ro.
Bazinul Donbas reuneşte regiunile Doneţk şi Lugansk, regiuni care şi-au autoproclamat luni independenţa de Ucraina, în urma referendumului de la 11 mai, considerat ilegal de către Kiev şi nerecunoscut de comunitatea internaţională.Armata ucraineană a lansat, la mijlocul lunii aprilie, o amplă "operaţiune antiteroristă" împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Serghei Paşinski, anunţând la începutul acestei săptămâni că operaţiunea forţelor ucrainene în regiunea Doneţk a intrat în faza finală.„Republica Doneţk“ îşi face armată proprieRepublica autoproclamată de la Doneţk a început să-şi formeze o armată, a anunţat miercuri liderul separatist Roman Liaghin. "Procesul formării armatei republicii populare Doneţk este foarte activ", a declarat el. Liaghian a spus că insurgenţii proruşi adună armamentul deţinut de miliţie, îl inventariază şi preia controlul asupra acestuia. "Trebuie să luăm puterea în propriile mâini, pentru că nu există altă putere, şi trebuie să creăm un guvern şi un consiliu interimare cât mai repede posibil", a afirmat liderul separatist. "Avem susţinerea deputaţilor din corpurile locale de autoguvernare. Autorităţile sunt întru totul de partea noastră", a adăugat el, citat de agenţia rusă. Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei nu vor avea loc pe teritoriul fostei regiuni Doneţk, întrucât „Ucraina este acum un stat vecin“, se menţionează pe site-ul aşa-numite Republici Populare Doneţk. După referendumurile din Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni au început să-şi formeze propriile organisme administrative şi armată proprie.
„Rusia consideră Ucraina ca fiind buffer-ul ei de securitate şi nu este de acord cu integrarea sa în NATO“, consideră generalul Alexandru Grumaz.
„SUMMIT-ul din 2008 a refuzat totuşi Ucraina şi Georgia. Germania s-a opus atunci. De ce Lavrov spune că această criză a început în 2008, la Bucureşti?“, s-a întrebat retoric Ion M. Ioniţă.
„Să ne amintim când ruşii au instalat rachete în Cuba, iar SUA s-au simţit ameninţate. La fel şi acum, Rusia se simte ameninţată de extinderea NATO spre graniţele Rusiei“, a comentat Manuel Stănescu, istoric militar.
„Rusia îşi face o centură de siguranţă. Una fizică, formată din fostele state sovietice, dar şi una energetică, prin relaţiile pe care le are cu Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Germania“, a spus analistul militar Ion Petrecu.