Descoperire veche de 1500 de ani, sub cenuşa din "Pompeiul Japoniei" jpeg

Descoperire veche de 1500 de ani, sub cenuşa din "Pompeiul Japoniei"

📁 Istoria Orientului îndepărtat
Autor: Redacția
🗓️ 19 decembrie 2012

Arheologii niponi din oraşul Gunma, supranumit "Pompeiul Japoniei", au descoperit sub un strat de cenuşă vulcanică rămăşiţele pământeşti bine conservate ale unui bărbat din secolul al VI-lea în armură, ars de viu de lavă, în timp ce încerca să calmeze furia muntelui, informează AFP.

Bărbatul era, potrivit arheologilor, un personaj de rang înalt.

"În mod normal, oamenii fug din faţa scurgerilor de lavă. Însă această persoană a murit sfidând vulcanul", a explicat Shinichiro Ohki de la Fundaţia pentru Cercetări Arheologice din Gunma.

"Dacă era un nobil, este posibil ca el să fi murit în timp ce se ruga sau încerca să facă ceva în direcţia vulcanului, încercând să îl liniştească", a adăugat arheologul japonez.

Corpul acestuia şi craniul unui copil au fost descoperite în situl arheologic de pe Muntele Haruna din prefectura oraşului Gunma, aflat la o distanţă de circa 110 kilometri de Tokyo.

Această zonă a fost supranumită "Pompeiul Japoniei", o referire la oraşul roman Pompei din regiunea Napoli, distrus de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 e.n., ce a fost descoperit aproape intact sub un strat gros de cenuşă, 17 secole mai târziu.

Corpul descoperit în Japonia purta o armură din plăci de metal legate între ele cu şireturi din piele, o tehnică ultramodernă pentru acea epocă, importată din peninsula coreeană.

Shinichiro Ohki consideră că acea armură ar fi putut să ajungă în Japonia în acelaşi timp cu apariţia echitaţiei, spre sfârşitul secolului al V-lea e.n. Arheologul nipon spune că armura este mult mai sofisticată decât armurile din metal din epocă, confecţionate dintr-o singură placă.

"Acest lucru înseamnă că persoana ocupa o poziţie înaltă în societate. Era probabil un conducător regional".

Oamenii de ştiinţă vor efectua o serie de analize pentru a determina dacă bărbatul provenea din aceeaşi familie cu victimele îngropate în mormintele antice din acea regiune.

Arheologii vor compara, totodată, ADN-ul oaselor bărbatului cu cel al craniului copilului, pentru a vedea dacă aceştia erau rude şi pentru a înţelege motivul pentru care au murit după toate probabilităţile împreună, în acelaşi loc şi în acelaşi moment.

sursa:http://www.gandul.info