Denis Mukwege şi Nadia Murad au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2018 jpeg

Denis Mukwege şi Nadia Murad au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2018

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 octombrie 2018

Comitetul Nobel norvegian i-a desemnat câştigători ai premiului Nobel pentru pace pe 2018 pe Denis Mukwege, ginecologul care tratează victimele violenţei sexuale în Republica Democrată Congo, şi pe Nadia Murad, activistă pentru drepturile omului şi fostă sclavă sexuală a jihadiştilor din Statul Islamic din Irak.

Comitetul norvegian le-a atribuit vineri Premiul Nobel pentru Pace lui Denis Mukwege şi Nadia Murad, pe care-i recompensează astfel pentru eforturile lor împotriva violenţelor sexuale ca armă de război în conflicte, informează Adevărul.

În 2017, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), o coaliţie de organizaţii civice care acţionează pentru promovarea aderării şi implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

Premiul Nobel pentru Pace, singurul dintre premiile Nobel care este anunţat la Oslo, este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

Prin testamentul lăsat de Alfred Nobel, premiul Nobel pentru Pace este acordat anual de Comitetul Nobel norvegian. Acesta este format din cinci membri numiţi de parlamentul de la Oslo (Storting), care sunt ajutaţi de experţi desemnaţi special.

Pentru 2018 au existat 331 de candidaţi înscrişi pentru Premiul Nobel pentru Pace, din care 216 sunt persoane fizice şi 115 sunt organizaţii. Recordul privind numărul de candidaţi înscrişi a fost stabilit în 2016 prin cei 376 de candidaţi aflaţi pe listă.

Foto sus: © Nobel Media