Denar de argint din secolul al XIV-lea, descoperit întâmplător în județul Bistrița-Năsăud (foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud)

Denar de argint din secolul al XIV-lea, descoperit întâmplător în județul Bistrița-Năsăud

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 16 ianuarie 2023

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud deține în inventarele sale un denar de argint din secolul al XIV-lea. Descoperită întâmplător de către Vlașin Florin în comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud, pe o pășune din apropierea satului, în anul 2019, moneda a fost restaurată de expert Teodor Mihalca, șef laborator restaurare – conservare.

Piesa înregistrată în inventarele Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud cu numărul 27130.

„Lipsa unui context arheologic clar de descoperire al monedei, ne împiedică în a emite judecăți de valoare privind descoperirea acesteia la Teaca, dar poate fi legată de traseul unui vechi drum medieval ce lega această localitate de alte centre importante ale zonei, active în secolul al XVI-lea”, notează muzeograful Sofia Adriana Stancu, pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Moneda datează din anul 1564, bătută de către împăratul Ferdinand I (10 martie 1503-25 iulie 1564). Ferdinand s-a născut în Alcal de Henares, Spania, fiind al doilea fiu al reginei Ioana I a Castiliei din Casa Trastmara. Ferdiand I sau în spaniolă Fernando I, a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1556, rege al Boemiei și al Ungariei regale din 1526 și rege al Croației din 1527 până la moartea sa în 1564. Între anii 1551-1556 a fost și principe al Transilvaniei.

Evenimentele cheie din timpul domniei sale au fost luptele cu Imperiul Otoman și lupta împotriva Reformei protestante. Motto-ul lui Ferdinand era Fiat iustitia, et pereat mundus: „Să se facă dreptate, chiar dacă lumea va pieri”.

Aversul monedei conține textul FERDINAND D G R VNG = Ferdinandus Dei gratia Rex Ungariae = Ferdinand, din mila lui Dumnezeu, Regele Ungariei. Apoi este trectul anul 1564. În interior este redată stema Regatului Ungar = câmpul 1: brâurile blazonul arpadian; câmpul 2: crucea dublă maghiară; câmpul 3: stema Dalmației și Slovaciei; câmpul 4: leul Boemiei; câmpul 5 central: scutul austriac în formă de inimă.

Reversul monedei are textul PATRONA VNGARIE = protectoarea Ungarie. Iar în partea centrală este redată Sfânta Fecioară ce stă cu pruncul Isus în brațe. De o partea și de alta a acesteia sunt inițiale K B de la localitatea Körmöcbánya (Kremnica, azi Slovacia), locul unde a fost bătută moneda.