Trupe britanice debarcând în Normandia, la 6 iunie 1944 (© Imperial War Museums)

Debarcarea din Normandia: 80 de ani de la „cea mai lungă zi” din istorie / VIDEO LIVE

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2024

Numeroși lideri mondiali și veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial comemorează joi 80 de ani de la Debarcarea din Normandia.

La 6 iunie 1944, în zorii zilei, cea mai mare „Armada” văzută vreodată în istorie (peste 5.000 de nave) a transportat trupele aliate pe coasta Franţei, deschizând un nou front în Europa celui de-Al Doilea Război Mondial. Cunoscută ca „Ziua Z” sau „cea mai lungă zi” din istorie, data de 6 iunie 1944 a reprezentat mai exact începutul sfârşitului pentru dominaţia nazistă pe Bătrânul Continent.

În Franța au loc trei zile de ceremonii, punctul culminant fiind joi, 6 iunie, iar gazda va fi președintele Emmanuel Macron. Sunt așteptați 25 de șefi de stat și de guvern, printre aceștia și președintele Joe Biden și soția sa, în prima vizită de stat în Franța, Regele Charles și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează TVR Info.

Președintele Joe Biden a sosit miercuri dimineață în Franța. L-a așteptat pe aeroportul Orly premierul Gabriel Attal. Sunt măsuri de securitate fără precedent pentru ceremoniile legate de debarcarea din Normandia. Au fost mobilizați peste 43.000 de polițiști și jandarmi.

Rusia nu a fost invitată la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia din cauza "războiului său de agresiune" împotriva Ucrainei, a comunicat joi Palatul Elysée.

Foto sus: Trupe britanice debarcând în Normandia, la 6 iunie 1944 (© Imperial War Museums)

Mai multe pentru tine...