Cum se numea, de fapt, faimosul oraș incaș Machu Picchu?  jpeg

Cum se numea, de fapt, faimosul oraș incaș Machu Picchu?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 martie 2022

Machu Picchu, vechiul oraș incaș din Munții Anzi și unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, nu se numea inițial astfel, conform unui studiu recent, publicat în revista „Nawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology”.

La aproape 100 de ani după ce această bijuterie arhitectonică din secolul al XV-lea a fost adusă în atenția lumii, o nouă lucrare academică afirmă că acest magnet turistic, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, era numit de fapt „Huayna Picchu” de către localnici, relatează Agerpres.

Un peruan și un arheolog american de renume au ajuns la această concluzie după ce au analizat hărți din secolul XX, documente funciare vechi de secole din arhive și note de teren ale exploratorului american Hiram Bingham, căruia i se atribuie redescoperirea cetății, pe care a vizitat-o pentru prima dată în 1911.

Cercetătorii au plecat de la faptul că numele ruinelor era incert atunci când Bingham le-a vizitat pentru prima dată, apoi au analizat mai multe hărți și atlase tipărite înainte de vizita lui Bingham la ruine.

Potrivit UNESCO, Machu Picchu a fost construit în secolul al XV-lea, însă a fost abandonat când Imperiul Inca - cel mai mare imperiu din America precolumbiană - a fost cucerit de spanioli în secolul al XVI-lea.

Studiul afirmă că incașii au numit inițial locul „Huayna Picchu”, datorită vârfului stâncos aflat cel mai aproape de sit și nu „Machu Picchu”, după numele celui mai înalt munte din apropierea vechiului oraș.

Cercetătorii au descoperit că un atlas din 1904, publicat cu șapte ani înainte ca Bingham să ajungă în Peru, care se referea la ruine cu numele de „Huayna Picchu”.