O reconstituire a lui Ötzi, Omul Ghețurilor, expusă la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud (©iceman.it)

Cum arăta, de fapt, Ötzi, Omul Ghețurilor?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 24 august 2023

O analiză a genomului celei mai celebre mumii din Europa, în vârstă de peste 5.000 de ani, a dezvăluit un aspect diferit al lui Ötzi, Omul Ghețurilor.

Omul preistoric al ghețurilor, Ötzi, avea pielea mai închisă la culoare decât se credea până în prezent și probabil o calviție avansată, potrivit unui studiu publicat de Institutul Max Planck de antropologie din Leipzig, care a realizat studiul în colaborare cu Institutul de cercetare a mumiilor Eura, cu sediul la Bolzano, Italia.

Fiind un bărbat matur - vârsta la momentul morții a fost evaluată la circa 45 de ani - Ötzi nu mai avea probabil păr lung și des, ci un păr foarte rar, relatează Agerpres.

Genele sale arată o predispoziție pentru calviție, ceea ce ar explica și „de ce nu s-a găsit aproape niciun fir de păr pe mumie”, a explicat coautorul studiului, Albert Zink.

În plus, cercetătorii considerau până în prezent că pielea mumiei a devenit mai întunecată în timpul perioadei petrecută în gheață, însă este vorba probabil „în mare parte de culoarea originală a pielii lui Ötzi”, a precizat Zink.

Genomul „Omului Ghețurilor” a fost descifrat deja în 2012, dar cercetătorii au utilizat metode de secvențiere îmbunătățite, care permit rafinarea analizei, potrivit studiului.

Strămoșii lui Ötzi au venit din Anatolia

Ötzi prezintă de asemenea, în comparație cu contemporanii săi europeni, un procentaj genetic neobișnuit de ridicat provenit de la primii agricultori imigrați din Anatolia, mai afirmă cercetarea.

Europenii din zilele noastre provin în mare parte dintr-un amestec de gene din trei grupe: primii vânători-culegători din Europa occidentală s-au contopit treptat cu primii agricultori care au migrat din Orientul Apropiat în urmă cu circa 8.000 de ani. Păstorii din stepele Europei de Est s-au adăugat amestecului în urmă cu circa 4.900 de ani.

Trăsăturile genetice ale acestei populații de stepă descoperite în patrimoniul genetic al lui Ötzi cu prilejul unor prime analize nu au fost confirmate de noul studiu. Eșantionul utilizat la vremea respectivă a fost contaminat de un ADN modern.

„Am fost foarte surprinși să nu găsim nicio urmă a păstorilor din stepele Europei de Est în noul genom al lui Ötzi, iar proporția genelor de vânători-culegătorilor este de asemenea foarte slabă. Din punct de vedere genetic, pare că strămoșii lui au venit direct din Anatolia”, a precizat Johannes Krause, cercetător în cadrul Max Planck și coautor al studiului.

S a descoperit cum arăta Ötzi, omul zăpezilor jpeg

Ötzi a fost descoperit în 1991 într-un ghețar din Alpii italieni. Descoperirea a făcut senzație, iar de atunci cercetătorii încearcă să-i refacă povestea vieții cu ajutorul celor mai moderne tehnologii.

Potrivit cunoștințelor actuale, măsura puțin peste 1,60 metri, avea o greutate de circa 50 de kilograme și a murit ucis de o săgeată. Ultima lui masă înainte de moarte a fost probabil carne uscată de capră alpină.

Trupul său este conservat într-o cameră frigorifică de la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud, în Bolzano, și constituie o adevărată atracție turistică pentru micul oraș alpin.

Foto sus: O reconstituire a lui Ötzi, Omul Ghețurilor, expusă la South Tyrol Museum of Archaeology (© iceman.it)