Cum a fost descoperit─â matri╚Ťa din bronz de la Sarmizegetusa Regia: ┬źAm cerut recompensa, afl├ónd c─â valoreaz─â c├ót trei bra╚Ť─âri dacice┬╗  jpeg

Cum a fost descoperit─â matri╚Ťa din bronz de la Sarmizegetusa Regia: ┬źAm cerut recompensa, afl├ónd c─â valoreaz─â c├ót trei bra╚Ť─âri dacice┬╗

Andreea Ciuciu, t├ón─âra care a participat la descoperirea matri┼úei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic ├«n lume, a fost interogat─â, mar┼úi, la Tribunalul Hunedoara, dup─â ce a solicitat ├«n instan┼ú─â desp─âgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la g─âsirea artefactului. Dup─â aproape patru ani au ap─ârut ┼či primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Andreea Ciuciu (30 de ani), tânăra din Arad care a cerut o recompensă de 500.000 de lei în instanţă pentru participarea la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara. Ea a răspuns întrebărilor legate de împrejurările în care a fost descoperit artefactul considerat unic în lume

ÔÇ×Piesa a fost descoperit─â ├«n 2013, data de 23 iunie, ├«n jurul orei 13:00, a┼ča cum arat─â data fotografiilor pe care le-am f─âcut atunci cu telefonul mobil. De fa┼ú─â am fost eu, Robert Kurti, prietenul meu de la acea vreme, Ionu┼ú Trufa┼č, Radu Brilinsky ┼či so┼úia sa, ┼či ├«nc─â dou─â persoane, un b─ârbat pe nume Adrian ┼či so┼úia sa. La c├óteva minute a venit ┼či Vladimir Brilinsky, administratorul sitului, care era ├«n urma noastr─âÔÇŁ, a declarat Andreea Ciuciu (foto jos).

646x404 jpg jpeg

T├ón─âra din Arad a relatat c─â grupul din care f─âcea parte era cazat la o caban─â de la marginea satului Coste┼čti, administrat─â de Vladimir Brilinsky, ┼či a dorit s─â viziteze Sarmizegetusa Regia. Cei ┼čapte tineri, ├«nso┼úi┼úi de Vladimir Brilinsky au urcat ├«n cetatea dacic─â, iar apoi grupul a p─âr─âsit vechea incint─â sacr─â ┼či a urmat o potec─â prin p─âdure.

ÔÇ×La un moment dat am ajuns ├«mpreun─â cu grupul deasupra gropii ├«n care se afla matri┼úa, o excava┼úie f─âcut─â de pr─âbu┼čirea unui copac, ┼či am observat c─â str─âluce┼čte ceva ├«n lumina soarelui. Ionu┼ú Trufa┼č ┼či Robert Kurti, prietenul meu, au fost cei care au cobor├ót la groap─â ┼či au scos artefactul. Apoi domnul Brilinsky, care venise ├«n urma noastr─â, a sunat la firma de paz─â s─â ├«i anun┼úe s─â opreasc─â intrarea ├«n zona aceea. Noi to┼úi ne-am f─âcut poz─â cu artefactul, ne-am minunat de el, apoi ne-am ├«ntors prin p─âdure spre parcarea unde se aflau ma┼činile noastre. Piesa a fost transportat─â ├«ntr-un rucsac, de fiul domnului Brilinsky. Ea fost predat─â lui Vladimir Brilinsky care, fiind administratorul sitului, era cel mai ├«n m─âsur─â s─â se ocupe de ea. Ajun┼či la locul unde am ├«nnoptat, la acea caban─â cu forma unui castel, ┼čtiu c─â Vladimir Brilinsky a sunat la Cluj ÔÇô Napoca, la cineva de la muzeu. A doua zi de diminea┼ú─â au venit cinci ÔÇô ┼čase persoane care s-au prezentat ca fiind de la muzeu ┼či ne-au cerut detalii cu privire la descoperirea artefactului. D├ón┼čii ┼či Vladimir Brilinsky au plecat la locul descopeririiÔÇŁ, a declarat Andreea Ciuciu.

T├ón─âra a declarat c─â matri┼úa a fost g─âsit─â ├«n p─âdure, la peste 200 de metri de monumentele din incinta sacr─â a Sarmizegetusei Regia, ├«ntr-un loc ├«n care nu erau marcaje ┼či panouri de avertizare care s─â arate c─â turi┼čtii se afl─â ├«n interiorul unui sit arheologic. A fost o descoperire ├«nt├ómpl─âtoare, a precizat Andreea Ciuciu.

ÔÇ×Am solicitat desp─âgubirea pentru participarea la descoperirea matri┼úei antice, f─âr─â s─â m─â bazez pe o estimare oficial─â a valorii artefactului. Dar am ├«n┼úeles c─â speciali┼čtii de la muzeu considerau c─â piesa are valoarea a trei br─â┼ú─âri dacice de aurÔÇŁ, a relatat Andreea Ciuciu.

Vezi VIDEO pe adevarul.ro

Procesul în care tânăra a solicitat despăgubiri este judecat la Tribunalul Hunedoara, iar următorul termen a fost stabilit la data de 5 septembrie 2017.

Piesa unică în lume

Matri┼úa de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperit─â ├«n vara anului 2013, la r─âd─âcina unui fag b─âtr├ón dobor├ót de furtunile din preajma s─ârb─âtorii S├ónzienelor. Vechi de circa dou─â milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confec┼úionarea unor obiecte de art─â din metal a fost realizat din bronz ┼či are o greutate de circa opt kilograme ┼či o form─â hexagonal─â.

MCDR fotografie expo Matrita 6 JPG jpeg

Pe el au fost ├«ncrustate scene de lupt─â ├«ntre animale, reale ┼či fabuloase, care au dat na┼čtere mai multor interpret─âri. Dintre fiin┼úele fabuloase ilustrate se remarc─â grifonii, reprezenta┼úi ├«n 14 ipostaze, unele, cum sunt medalioanele cu grifoni ÔÇô lupi sau ÔÇ×lupi ├«naripa┼úiÔÇŁ, rar ├«nt├ólnite. Pe fe┼úele ┼či laturile matri┼úei au mai fost ├«nf─â┼úi┼ča┼úi lei, tigrii, leoparzi, rinoceri, hipopotami, ur┼či, mistre┼úi, lupi, tauri, zimbri, c├óini, cerbi, cai, ┼úapi, antilope, iepuri.

Tema scenelor reprezentate pe matri┼ú─â, lupta dintre animale, este foarte veche ┼či r─âsp├óndit─â pe spa┼úii culturale vaste. Ea este redat─â cu o grij─â deosebit─â, spun speciali┼čtii, care atest─â c─â prezen┼úa matri┼úei ├«n capitala Regatului Dac reprezint─â o dovad─â ├«n plus a conect─ârii acestui spa┼úiu cultural la fluxul artistic ┼či tehnologic de foarte bun─â calitate din antichitate. Matri┼úa poate fi v─âzut─â la Muzeul Civiliza┼úiei Dacice ┼či Romane din Deva.

Au estimat-o la 560.000 de lei

Piesa a fost expertizat─â de c─âtre Adriana Pescaru, fost manager al Muzeului Civiliza┼úiei Dacice ┼či Romane din Deva, iar valoarea ei a fost stabilit─â la 560.000 de lei, o estimare care nu ├«i mul┼úume┼čte pe reprezentan┼úii reclamantei Andreea Ciuciu.

MCDR fotografie expo Matrita 4 JPG jpeg

ÔÇ×Piesa descoperit─â la Sarmizegetusa este o matri┼ú─â lucrat─â ├«n bronz, cu decor realizat ├«n negativ, ce folosea la turnarea diferitelor obiecte cu caracter militar, uz casnic, piese de mobilier. Apar┼úine perioadei arheologiei clasice ┼či se prezint─â ├«ntr-o stare de conservare foarte bun─â, ├«ntr-un procent de 100 la sut─â. Piesa a fost descoperit─â ├«nt├ómpl─âtor ├«n situl arheologic de la Sarmizegetusa, la sud de poarta de sud a incintei fortificate, ├«ntr-o pozi┼úie secundar─â, posibil ajuns─â aici de pe terasa superioar─â din cadrul unui atelierÔÇŁ, se arat─â ├«n rezultatul evalu─ârii artefactului. Speciali┼čtii au explicat cum au stabilit valoarea piesei antice.

ÔÇ×Pentru stabilirea pre┼úului estimativ al piesei s-a plecat de la costul cantit─â┼úii de material folosit ÔÇô bronz lingou. Valoarea de execu┼úie a unui astfel de obiect la ora actual─â, la care se adaug─â valoarea istorico-documentar─â, frecven┼úa, vechimea, materialul tehnic, valoarea artistic─â, starea de conservar. La valoarea total─â se adaug─â valoarea de bun de excep┼úie, ad─âug├óndu-se ┼či valoarea de conservare ÔÇô restaurare a bunului, astfel valoarea piesei reprezint─â suma de 560.000 lei ┼či poate fi clasat─â la categoria TezaurÔÇŁ, se arat─â ├«n rezultatul evalu─ârii, aflat la dosar.

Foto: Muzeul Civiliza┼úiei Dacice ┼či Romane Deva