Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Craniu uman scos la iveală de ploile puternice / FOTO

Arheologii din Prahova au cercetat, la 18 iunie 2024 un mormânt în localitatea Șoimești, comuna Ceptura, în zona dealului Merez, scos la iveală într-un mal de pământ, rupt de ploile puternice căzute în săptămâna trecută.

Conform Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova un localnic a descoperit un craniu uman aflat în stare bună de conservare.

„După ce instituția din Ploiești a fost anunțată de către autoritățile locale, o echipă de arheologi formată din Alin Frînculeasa, Octav Negrea de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Daniel Garvăn de la Muzeul Județean Buzău, a intervenit pentru a salva descoperirea arheologică făcută întâmplător”, informează un comunicat al instituției muzeale.

Conform comunicatului citat, a fost cercetat un mormânt de inhumație cu ritual creștin, atribuit unei persoane subadulte (copil). Descoperirea completează informațiile privind evoluția sitului arheologic de pe dealul Merez aflat la vest de satul Șoimești și est de localitatea Urlați, loc în care muzeul din Ploiești în colaborarea cu cel din Buzău derulează cercetări sistematice începând cu anul 2014.

În toți acești ani au fost descoperite numeroase artefacte atribuite epocii eneolitice, cultura Cucuteni și perioadei timpurii a epocii bronzului, culturile Glina-Schnekenberg și Monteoru.