Trupe sud-coreene îmbarcate la Pusan pentru a pleca în Vietnam, la 15 iunie 1967 (© U.S. Navy)

Coreea de Sud, condamnată pentru comiterea unui masacru în Războiul din Vietnam

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 7 februarie 2023

Guvernul sud-coreean a fost condamnat marți, printr-o decizie istorică, de un tribunal din Seul să plătească daune de peste 22.000 de euro unei victime a unui masacru comis de soldați sud-coreeni în timpul Războiului din Vietnam, relatează AFP.

Tribunalul districtului central din Seul s-a pronunțat în favoarea victimei Nguyen Thi Thanh, care va primi o indemnizație de 30 de milioane de woni (22.240 de euro) - fără a socoti și dobânda - pentru masacrele comise în 1968, în orașul Phong Nhi din Vietnam, conform Agerpres.

Pușcașii marini sud-coreeni au fost acuzați că au ucis în jur de 70 de civili în timpul unui raid care a avut loc la 12 februarie în acel an.

Nguyen Thi Thanh (62 de ani), care a fost rănită în timpul masacrului și a pierdut membri ai familiei, inclusiv pe mama sa, a intentat o acțiune în justiție în 2020 cu obiectivul de a obține o indemnizație de la guvernul sud-coreean.

Instanța de judecată a stabilit că pușcașii marini sud-coreeni „au amenințat familia reclamantei cu arme de foc și i-a scos afară pentru a-i executa", conform agenției de presă sud-coreene Yonhap. Astfel, argumentul autorităților sud-coreene conform căruia e greu ca soldații sud-coreeni să fie făcuți responsabili pentru masacru a fost respins de tribunal.

Instanța judiciară a stabilit că acordul încheiat în 1965 între Coreea de Sud și guvernul sud-vietnamez care, conform Seulului, îl exonera de orice responsabilitate juridică, nu împiedică victimele vietnameze să ceară daune.

Prima sentință de acest fel a unei instanțe de judecată din Coreea de Sud

„Sentința de astăzi este importantă, deoarece tribunalul sud-coreean recunoaște pentru prima dată că a fost comis un act ilegal în timpul Războiului din Vietnam și că guvernul sud-coreean trebuie tras la răspundere", a declarat avocatul victimei, Lim Jae-sung.

Între 1960 și începutul anilor 1970, Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a trimis trupe pentru a susține efortul de război american, în ciuda șanselor slabe de victorie în fața comuniștilor nord-vietnamezi.

Războiul din Vietnam s-a încheiat în 1975 prin căderea Saigonului și reunificarea Vietnamului.

Foto sus: Trupe sud-coreene îmbarcate la Pusan pentru a pleca în Vietnam, la 15 iunie 1967 (© U.S. Navy)

Mai multe pentru tine...