Comemorarea a 65 de ani de la aruncarea bombei de la Hiroshima jpeg

Comemorarea a 65 de ani de la aruncarea bombei de la Hiroshima

Dup─â 65 de ani de la aruncarea primei bombe atomice asupra unui spa┼úiu locuit, lini┼čtea s-a a┼čternut din nou peste ora┼čul japonez Hiroshima, vineri diminea┼ú─â, la ora 08.15, cu ocazia comemor─ârilor anuale. Pentru prima oar─â ├«n istorie, Statele Unite, Fran┼úa ┼či Marea Britanie sunt prezente la momentul solemn.

Lui "Little Boy", a┼ča cum a fost denumit─â prima bomb─â atomic─â, i-a luat 43 de secunde s─â cad─â din bombardierul american "Enola Gay". C├ónd cele 60 de kilograme de uraniu au atins p├óm├óntul japonez, 80.000 de oameni au pierit ├«ntr-o secund─â. Ceasul ar─âta 08.15, 6 august 1945. Hiroshima nu mai era.

America nu ┼či-a cerut niciodat─â scuze pentru bombele atomice de la Hiroshima ┼či Nagasaki, iar majoritatea cet─â┼úenilor americani sunt de acord cu decizia SUA care a dus la terminarea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Japonia a invitat SUA în fiecare an la aniversarea din Parcul Memorial Hiroshima, dar Statele Unite au refuzat de fiecare dată să trimită un reprezentant.

Dar anul acesta ambasadorul SUA în Japonia, John Roos, a fost vineri la manifestare, fiind pentru prima oară în istorie când un reprezentant SUA participă la comemorări.

┼×eful ONU, Ban Ki-moon, a vorbit la Hiroshima despre eliminarea armelor nucleare din lume. Este prima oar─â c├ónd un ┼čef al ONU vine la comemorarea bombardamentului. 74 de ┼ú─âri au participat la aniversare ┼či peste 55.000 de oameni

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU IADUL DIN HIROSHIMA

Iconfoto jpeg

├Än prezent mai tr─âiesc aproximativ 220.000 de supravie┼úuitori ai bombei de la Hiroshima, v├órsta lor medie fiind de 77 de ani. Misako Katani (80 de ani) a ascuns toat─â via┼úa faptul c─â a supravie┼úuit la Hiroshima "pentru c─â am crezut c─â voi r─âm├óne nem─âritat─â daca se va afla". Ea a ad─âugat c─â nu poate s─â uite str─âzile de atunci ale ora┼čului, pline cu schelete umane.

Aproximativ 80.000 de oameni au murit instantaneu, ├«n deflagra┼úia produs─â de Little Boy, ┼či al┼úi 70.000 au fost r─âni┼úi. Peste 70% din cl─âdirile ora┼čului au fost distruse.

Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra orașului Nagasaki, la ora 11.01. 75.000 de oameni au murit pe loc.

Capitularea Japoniei, la 15 august 1945, a pus cap─ât celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.