Cezariana în secolul XVIII: au fost descoperite urme de cezariană la o mumie din Ungaria
Cercetătorii ungari au descoperit primele dovezi privind efectuarea unei operații de cezariană, analizând rămășițele mumificate ale unei femei din secolul al XVIII-lea. Procedura era efectuată destul de des în epocă în cazul femeilor care mureau la naștere pentru a putea boteza copilul cât era încă în viață.
În urmă cu trei secole, operația de cezariană se făcea exclusiv la femeile care mureau în timpul nașterii. Altfel, în condițiile medicinei de atunci, pacientele nu ar fi putut supraviețui operației. Doctorii apelau la cezariană încercând să salveze copilul sau pentru a putea boteza copilul înainte de moarte.
Urmele unei operații de cezariană au fost descoperite în cazul unor mumii măstrate la Muzeul de Istorie Naturală din Budapesta. Descoperite într-o criptă din orașul Vác în urmă cu douăzeci de ani, mumiile au fost păstrate în muzeu. Analizele efectuate asupra mumiilor le-au oferit specialiștilor primele dovezi asupra unei operații atestate până acum doar în documente.
Încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, legea ungară permitea – sau chiar obliga – efectuarea unei asemenea intervenții chirurgicale în cazul femeilor care mureau la naștere.