Cele mai imprevizibile alegeri preziden╚Ťiale din istoria Fran╚Ťei  Sondajele sunt str├ónse jpeg

Cele mai imprevizibile alegeri preziden╚Ťiale din istoria Fran╚Ťei. Sondajele sunt str├ónse

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Aproape 47 de milioane de cet─â╚Ťeni francezi sunt a┼čtepta┼úi la urne, duminic─â, 23 aprilie, pentru a vota ├«n primul tur al alegerilor preziden┼úiale. 11 candida┼úi s-au ├«nscris ├«n competi┼úia pentru Palatul ├ëlys├ęe. Conform celor mai recente sondaje, 4 candida╚Ťi au ╚Öanse reale de a ajunge ├«n turul al doilea, care va ave loc pe 7 mai.

Ultimul sondaj realizat ├«nainte de alegeri, pe 19 aprilie, ├«l plaseaz─â pe prima pozi╚Ťie pe Emmanuel Macron (cu 23% din voturi), urmat de Marine Le Pen (21,5%), ╚Öi de Fran├žois Fillon ╚Öi Jean-luc Melenchon, (am├óndoi cu c├óte 19%). ├Äns─â primii doi clasa╚Ťi sunt pe o pant─â descendent─â fa╚Ť─â de sondajele precedente, ├«n timp ce Melenchon a crescut cu peste 4% ├«n ultima lun─â. ├Än plus, procentul indeci╚Öilor este de circa 40%, cel mai mare din ultimele decenii. Pentru turul al doilea, Macron este dat ├«nving─âtor ├«n fa╚Ťa lui Le Pen, cu 65% din voturi. De altfel, dac─â ajunge ├«n turul al doilea, sondajele arat─â c─â Marine Le Pen ar urma s─â piard─â ├«n fa╚Ťa oric─ârui contracandidat.

Ultima dezbatere electoral─â a avut o durat─â de trei ore ┼či jum─âtate ╚Öi a coincis cu atacul de pe bulevardul Champs ├ëlys├ęe din Paris, soldat cu un poli┼úist mort ┼či cu r─ânirea altor doi poli╚Ťi╚Öti ╚Öi a unei turiste.

Emmanuel Macron (39 de ani) a intrat ├«n cursa electoral─â ca un candidat ÔÇŁantisistemÔÇŁ ╚Öi a reu╚Öit s─â ajung─â favoritul cursei electorale, potrivit sondajelor, av├ónd teoretic prima ╚Öans─â de a deveni urm─âtorul pre╚Öedinte al Fran╚Ťei. Macron a fost bancher de investi╚Ťii Rothschild & Cie Banque ╚Öi ministru al Economiei ├«n Guvernul socialist condus de Manuel Valls. ├Än aprilie 2016, el a ├«nfiin╚Ťat ÔÇŁEn Marche!ÔÇŁ, o organiza╚Ťie aflat─â la grani╚Ťa dintre o mi╚Öcare cet─â╚Ťeneasc─â ╚Öi un partid politic. ├Än numai un an, organiza╚Ťia a atras peste 240.000 de membri, mai mult dec├ót orice partid politic francez, cu excep╚Ťia Republicanilor. ÔÇŁEn Marche!ÔÇŁ se inspir─â din tehnicile utilizate de Barack Obama ├«n campania din 2008. Macron a ajuns ├«n aten╚Ťia presei franceze ╚Öi datorit─â rela╚Ťiei cu so╚Ťia sa, Brigitte Trogneux, fosta lui profesoar─â de liceu ╚Öi care este cu 24 de ani mai ├«n v├órst─â dec├ót el.

Emmanuel Macron JPG jpeg

Marine Le Pen (48 de ani) a ├«ncercat ├«n ultimii ani s─â schimbe imaginea partidului de extrem─â dreapt─â Frontul Na╚Ťional (FN), pe care l-a mo╚Ötenit de la tat─âl ei, Jean-Marie Le Pen. Ea se afl─â la cea de-a doua campanie preziden╚Ťial─â ╚Öi este cotat─â de sondaje cu ╚Öanse mari de urma pa╚Öii tat─âlui ei, care a reu╚Öit ├«n 2002 s─â intre ├«n turul doi. ├Än 2011, Marine a preluat conducerea FN, iar ├«n anul urm─âtor a candidat pentru prima dat─â la alegerile preziden╚Ťial, unde s-a clasat pe locul trei, cu 17,9% din voturi, dar cu un procent mai mare dec├ót ob╚Ťinuse tat─âl ei cu 10 ani ├«nainte. Spre deosebire de Jean-Marie Le Pen, Marine are un electorat mai consolidat ╚Öi mai numeros, ├«ns─â niciun sondaj nu o d─â drept c├ó╚Ötig─âtoare ├«n cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc la 7 mai. Marine Le Pen critic─â imigra╚Ťia, acuz├ónd lipsa de securitate ╚Öi cere s─â se acorde prioritate francezilor ╚Öi patriotismului economic. Temele sale de campanie sunt inspirate programul "America First", care i-a asigurat anul trecut succesul lui Donald Trump.

Marine Le Pen jpg jpeg

Francois Fillon (63 de ani) a fost prim-ministru al Fran╚Ťei (2007 ÔÇô 2012), ├«n timpul mandatului pre╚Öedintelui Nicolas Sarkozy. Plecat cu ╚Öansa a doua ├«n cursa pentru a ob╚Ťine nominalizarea Republicanilor, el a fost ales, contrar tuturor a╚Ötept─ârilor, candidatul conservatorilor francezi la scrutinul preziden╚Ťial. Triumful ├«n competi╚Ťia intern─â a Republicanilor a fost momentul de glorie al lui Fillon, mul╚Ťi comentatori ai scenei politice din Fran╚Ťa consider├ónd c─â numai o catastrof─â mai putea s─â-l ├«mpiedice s─â c├ó╚Ötige alegerile preziden╚Ťiale. ╚śi catastrofa s-a produs pentru Fillon. ├Än luna ianuarie a izbucnit scandalul privind locurile de munc─â fictive de asisten╚Ťi parlamentari pe care le-ar fi avut so╚Ťia sa, Penelope Fillon, ╚Öi copiii s─âi. Scandalul poreclit ÔÇŁPenelopegateÔÇŁ ╚Öi ancheta deschis─â de procuratura francez─â i-au afectat serios ╚Öansele lui Fillon, care este pe locul al treilea ├«n ultimele sondaje, ├«ns─â nu l-au determinat s─â renun╚Ťe la cursa preziden╚Ťial─â, de╚Öi ├«n ianuarie a promis c─â va renun╚Ťa la candidatur─â dac─â va fi inculpat. Dac─â va deveni pre╚Öedinte, Fillon va avea imunitate timp de cel pu╚Ťin un mandat de cinci ani. Dac─â nu, probabil c─â va fi nevoit s─â dea socoteal─â ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei pentru deturnare de fonduri publice ╚Öi alte acuza╚Ťii.

Francois Fillon jpg jpeg

Jean-Luc M├ęlenchon (65 de ani) reprezint─â o alt─â surpriz─â a acestor alegeri. Fost senator ╚Öi ministru al educa╚Ťiei, M├ęlenchon este ├«n prezent membru al Parlamentului European. El a p─âr─âsit Partidul Socialist ├«n 2008 ╚Öi a ├«nfiin╚Ťat a ├«nfiin╚Ťat Partidul St├óngii (Le Parti de Gauche). El a candidat la alegerile preziden╚Ťiale din 2012, sus╚Ťinut de Partidul Comunist, de╚Öi nu a f─âcut niciodat─â parte din aceast─â forma╚Ťiune politic─â. ├Än primul tur, a ob╚Ťinut pu╚Ťin peste 11% din voturi. ├Än al doilea tur, M├ęlenchon le-a cerut sus╚Ťin─âtorilor s─âi s─â-l voteze pe Francois Hollande, cu condi╚Ťia ca acesta s─â se dezic─â de politica de austeritate promovat─â de cancelarul german Angela Merkel. La scurt timp dup─â victoria lui Hollande, M├ęlenchon a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai pre╚Öedintelui francez, pe care l-a acuzat c─â nu ╚Öi-a ├«ndeplinit promisiunile. ├Än aceast─â campanie electoral─â, M├ęlenchon a avut cea mai spectaculoas─â ascensiune ├«n sondaje. La cei 65 de ani, liderul st├óngii radicale a dovedit c─â are mare priz─â la public. El str├ónge zeci de mii de persoane la mitingurile sale. La o ├«nt├ólnire electoral─â ├«n Marsilia au venit 70.000 de sus╚Ťin─âtori. C─âr╚Ťile scrise de el se afl─â ├«n topul v├ónz─ârilor, blogul lui ╚Öi canalul s─âu de pe Youtube sunt vizitate de mii de internau╚Ťi. Adversarii s─âi ├«l acuz─â c─â este antieuropean, sus╚Ťin─âtor al protec╚Ťionismului, neocomunist ╚Öi apropiat de Vladimir Putin.

Jean Luc Melenchon jpg jpeg