Castelul Gaziantep, grav avariat de cutremurul care a lovit Turcia (foto: captură video Youtube)

Castelul Gaziantep, grav avariat de cutremurul care a lovit Turcia / VIDEO

Autor: Redacția
🗓️ 6 februarie 2023

Castelul Gaziantep a fost grav avariat în urma unui cutremur puternic care a zguduit, luni dimineață, sud-estul Turciei și Siria.

Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep, un sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea, a relatat agenția turcă de știri de stat Anadolu.

Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea,. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari, scrie Adevărul.

Cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit, de asemenea, parțial.

Potrivit săpăturilor arheologice, castelul a fost construit pentru prima dată ca turn de veghe în perioada romană, în secolele II-IV d.Hr. și s-a extins în timp.

Castelul Gaziantep a căpătat forma sa actuală în perioada 527-565 d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian I, potrivit Muzeelor Turce, site-ul oficial al muzeelor și siturilor arheologice din țară.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) și Sanliurfa (sud-est). Sunt sute de morți și mii de răniți în Turcia și Siria. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Salvatorii au anunțat că un seism produs la primele ore ale zilei de luni a lăsat în urmă zeci de morți și sute de răniți în zone din Siria aflate sub controlul opoziției, deja afectate de aproape 12 ani de conflicte armate. Organizația Căștile Albe a declarat să seismul „a avut drept rezultat sute de răniți, zeci de morți și oameni rămași pe drumuri în frigul iernii”, relatează Agerpres.

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenții de salvare-căutare din cadrul IGSU. Hotărârea a fost luată într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis..

Ministerul Afacerilor Externe informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetățeni români - un profesor și 9 studenți Erasmus - care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraș, afectată de cutremurul produs luni în Turcia.