Canoe mayaşă, descoperită înconjurată de oseminte de oameni şi animale (foto: inah.gob.mx)

Canoe mayaşă, descoperită înconjurată de oseminte de oameni şi animale

O canoe mayaşă din lemn, înconjurată de oseminte de origine umană şi de animale a fost descoperită în apropierea oraşului mayaş Chichén Itzá.

Arheologii mexicani consideră că această canoe mayaşă ar fi fost folosită în cadrul unui ritual de trecere spre lumea de dincolo, informează Agerpres.

Barca şi osemintele au fost descoperite încă din 2021 de o echipă de scafandri, într-o peşteră subacvatică situată la 4,6 metri sub nivelul mării. În total, arheologii au descoperit 38 de de oase, printre care un metatarsian uman, ce i-ar fi aparţinut probabil unei femei, dar şi oase de armadilo, câine, curcan şi vultur, conform Live Science.

Abundenţa osemintelor de animale dar şi prezenţa osemintelor umane i-a făcut pe arheologi să ajungă la concluzia că această canoe ar fi fost folosită de mayaşi în cadrul unui ritual de trecere spre lumea cealaltă şi a fost plasată intenţionat în interiorul peşterii. Mayaşii credeau că peşterile şi dolinele reprezintă porţi spre lumea de dincolo.

Foto: inah.gob.mx
Foto: inah.gob.mx

În plus, caracteristicile de construcţie ale ambarcaţiunii oferă suport ideii că aceasta nu a fost folosită niciodată pentru navigaţie, fiind probabil construită direct în scop ritual. Analiza cu carbon radioactiv a lemnului arată că acesta provine din secolul XVI, conform arheologilor.