Taj Mahal (foto: Pixabay)

Când va deveni India țara cu cea mai mare populație din lume?

India ar urma să devină țara cu cea mai mare populație din lume, depășind China cu aproape 3 milioane de locuitori, până la jumătatea anului 2023, potrivit unor estimări publicate de Organizația Națiunilor Unite.

Populația indiană va fi de 1,4286 miliarde de locuitori și cea a Chinei de 1,4257 miliarde de locuitori, indică un raport al United Nations Population Fund (UNFPA) despre situația populației mondiale, informează Agerpres.

Potrivit datelor oficiale publicate la începutul lui 2023, populația chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, când o foamete, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morți în urma erorilor din politica economică a țării.

Paradoxal, scăderea populației din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a nașterilor în ultimii ani.

În urmă cu 10 ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil. Din 2021, ei pot avea trei.

Lipsesc datele oficiale din India

India nu dispune de nicio dată oficială recentă despre numărul locuitorilor săi, întrucât nu a mai efectuat un recensământ din 2011.

Recensământul din India, care are loc o dată la un deceniu, ar fi trebuit să se desfășoare în 2021, dar a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit Pew Research Centre, populația indiană a crescut cu peste 1 miliard de persoane din 1950, anul de la care ONU a început să primească date demografice.

Alte țări, în principal din Europa și Asia, se pot aștepta la o prăbușire demografică pe parcursul deceniilor următoare, potrivit datelor ONU publicate în iulie 2022 despre evoluția populației mondiale până în 2100.

Opt țări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, inclusiv Grecia, Italia, Polonia, Portugalia și România, s-au confruntat cu o scădere a populației în ultimul deceniu.