Premierul Nicolae Ciucă a participat la activitatea de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război (© Guvernul României)

Campania „Recunoștință veteranilor de război”, desfășurată pentru al treilea an consecutiv

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 aprilie 2023

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat miercuri la împachetarea cadourilor pentru veteranii de război, desfășurată în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național.

„Lecția este cea pe care au trăit-o și continuă să trăiască atunci când vine vorba de valorile pe care ei le-au respectat când a fost vorba să-și apere țara, când a fost vorba să se sacrifice pentru țară. Și cred că este, de asemenea, foarte important să înțelegem că ceea ce dumnealor au făcut au făcut prin unitate, prin solidaritate și nu cred că este mult spus că, atât timp cât ne vom păstra unitatea și determinarea să facem ceea ce trebuie făcut pentru țară, este o minimă datorie a fiecărui cetățean român”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La eveniment a fost prezent și veteranul de război Octravian Leru, în vârstă de 102 ani.

Campania „Recunoștință veteranilor de război” se desfășoară în perioada 20 - 29 aprilie, urmând să fie distribuite pachete cadou pentru toți cei 1.069 de veterani și veterane de război, precum și pentru cele 24 de văduve de război din țara noastră și pentru trei veterani de război din Republica Moldova.

Acțiunea are loc în contextul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război - 29 aprilie și include activități de cinstire a memoriei celor care și-au pierdut viața pe timpul celei mai mari conflagrații mondiale și a supraviețuitorilor acesteia, veteranii de război.

Miercuri, la sediul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, elevii militari alături de personalități militare și civile au pregătit 516 pachete pentru veteranii din șase județe din nordul țării, informează Agerpres.

Celelalte 580 de pachete vor fi pregătite tot miercuri în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, alături de militari la eveniment fiind prezente personalități culturale, artistice, din domeniul economic, social și din mass-media.

Distribuirea pachetelor către veteranii de război se va realiza începând de joi.

Echipele de distribuire a cadourilor sunt constituite din personal al unităților militare, sprijinite de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.

Desfășurată pentru al treilea an consecutiv, campania „Recunoștință veteranilor de război” este organizată de Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat cu Asociația „Alături de Eroi”, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin și Primăria Sector 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

În anul 2021, primul an al campaniei, erau în viață 2.610 veterani și văduve de război pe teritoriul României și opt în Republica Moldova, cu toții primind vizita echipelor de militari care au distribuit pachetele pregătite în cadrul campaniei. Numărul beneficiarilor campaniei s-a redus, în 2022, la 1.791 veterani și văduve de război pe teritoriul României și patru din Republica Moldova.