646x404 (15) jpg

Belarus transferă sub controlul Rusiei aerodromul de lângă Gomel, unde amenajează o bază pentru sistemele Iskander

📁 Istorie recentă
🗓️ 8 iulie 2022

Belarusul a transferat aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel (sud-est) sub controlul total al Rusiei, a declarat joi adjunctul şefului Direcţiei principale de operaţiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigadă Oleksii Gromov, într-o conferinţă de presă, informează agerpres.ro.

'Belarusul a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde în prezent au loc lucrări de amenajare a unei baze militare. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi una de sisteme antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse', a specificat generalul Gromov.

De asemenea, Belarus aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens, a adăugat generalul ucrainean.

Acesta urmează să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare, potrivit generalului ucrainean.

La ora actuală, a spus Oleksii Gromov, nu există semne de formare a unor grupuri ofensive pe teritoriul Belarusului, dar sunt recrutaţi intens foşti militari în compania militară privată 'Liga' (noul nume al grupului rusesc de mercenari Wagner). Cu prioritate sunt recrutaţi foşti militari care au servit în forţele speciale sau ca piloţi.

În opinia sa, unităţi armate din Belarus ar putea fi antrenate în diversiuni împotriva Ucrainei, dar posibilitatea unei invazii la scară largă a Belarusului în Ucraina pare scăzută până acum, consideră el.

Mai devreme, şeful Direcţiei principale de informaţii, adjunct al şefului Statului Major al armatei belaruse, general-maiorul Ruslan Kosîghin, ameninţase Polonia cu lovituri cu rachete ca răspuns la posibile 'provocări din partea Occidentului', după cum a relatat agenţia oficială de presă Belta.

În cazul realizării de către Occident a unor a unor 'planuri', anume Polonia, cu infrastructura sa militară, va deveni ţinta principală a loviturilor, a declarat acesta, fără să detalieze despre ce fel de planuri ar fi vorba.

'Teritoriul Poloniei, precum şi cel al statelor baltice sunt transformate într-un poligon, unde SUA intenţionează să declanşeze un alt conflict sângeros în Europa împotriva Federaţiei Ruse şi a aliaţilor săi', a spus generalul belarus, în ton cu naraţiunea Moscovei, care se prezintă drept victimă şi se vede ca o cetate înconjurată de duşmani externi.

Mai multe pentru tine...