Atentatul eşuat împotriva lui Hitler, comemorat în Germania jpeg

Atentatul eşuat împotriva lui Hitler, comemorat în Germania

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2010

Germania a comemorat marţi atentatul eşuat asupra lui Adolf Hitler, organizat cu 66 de ani în urmă de ofiţeri ai Wehrmarcht la Rastenburg, pe actualul teritoriu al Poloniei, relatează AFP.

Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a adus un omagiu autorilor tentativei de asasinare, în cursul unei ceremonii desfăşurate la Bendlerblock, fostul centru de comandă al forţelor armate ale celui de-al III-lea Reich şi locul unde a fost executat Claus Schenk von Stauffenberg, organizatorul operaţiunii Walkyiria.

Participanţii la complot "au arătat că, şi în cele mai sumbre momente ale dictaturii, a existat şi o altă Germanie, mai bună", a spus zu Guttenberg.

Cancelarul Angela Merkel a asistat, în cursul serii, la depunerea jurământului de către 420 de militari germani, în faţa Reichstag-ului, sediul Camerei inferioare a Parlamentului german. Ceremonia anuală organizată începând din 1999 simbolizează faptul că supunerea faţă de ordine are limite şi că armata germană se află sub comanda Parlamentului.

Armata germană recunoaşte "că libertatea şi dreptul merită protecţia statului", a spus zu Guttenberg, în faţa recruţilor. "Femeile şi bărbaţii din rezistenţă au stabilit, prin acţiunile lor, măsuri etice şi au devenit, astfel, modele", a afirmat, la rândul său, primarul Berlinului, Klaus Wowereit.

La 20 iulie 1944, mai mulţi ofiţeri ai armatei germane, printre care se afla şi colonelul von Stauffenberg, au încercat, colaborând cu reţelele de rezistenţă civilă formate din grupuri politice conservatoare şi de stânga, dar şi sindicalişti, să-l elimine pe Hitler, într-un atac organizat la Rastenburg, în Prusia Orientală, pentru a înlătura regimul nazist. Adolf Hitler a fost rănit în urma exploziei, iar principalii autori ai atentatului-generalul Friedrich Olbricht, colonelul Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim şi locotenentul Werner von Haeften-au fost arestaţi şi executaţi în scurt timp.

Eşecul atentatului a amânat cu aproape zece luni căderea celui de-al III-lea Reich şi a determinat creşterea considerabilă a numărului victimelor.