Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (15) JPG

Amfiteatrul din Sarmizegetusa, transformat complet în urma lucrărilor de restaurare

📁 Patrimoniu
🗓️ 16 noiembrie 2023

Deși încă nu au fost montate noile tribune metalice la Amfiteatrul din Sarmizegetusa, iar constructorii trebuie să se grăbească cu amenajarea lor, monumentul din capitala romană a Daciei a ajuns de nerecunoscut.

Constructorii au mai puțin de o lună pentru a finaliza restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmziegetusa, lucrări începute în 2022 și finanțate cu fonduri europene.

Restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din România, a început în vara anului 2022, însă investiția Consiliului Județean Hunedoara, finanțată din fonduri europene, a acumulat întârzieri.

Lucrările estimate la cinci milioane de euro, finanțate aproape în întregime prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, au început cu întârziere, din cauza procedurilor de proiectare și de licitație prelungite, spun reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, iar termenul de finalizare a investiției anunțat la semnarea contractului a fost luna decembrie a anului 2023.

„Sperăm că lucrările la Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor putea fi realizate până la finalul acestui an”, spune Alin Țambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guță / Adevărul)

În cazul în care lucrările la restaurarea amfiteatrului roman vor fi prelungite și în 2024, fondurile prin POR nu vor mai fi alocate proiectului, însă investiția, pentru care Consiliul Județean Hunedoara a depus la ADR Vest o solicitare de etapizare, va primi finanțare prin Prorgramul Regional Vest 2021-2027.

Ea va primi un nou termen de finalizare - 31 decembrie 2024, însă vor trebui făcute alte contracte pentru continuarea lucrărilor nefinalizate până în decembrie 2023.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro 

Mai multe pentru tine...