Frizele Parthenonului ar putea fi trimise în Grecia (© Elgin Collection / Wikimedia Commons)

A existat un firman otoman care i-a permis lordului Elgin să sustragă Frizele Partenonului?

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 5 iunie 2024

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a transmis printr-un comunicat că în urma participării reprezentantului Turciei la ședința comisiei interguvernamentale a UNESCO pe tema Frizelor Partenonului, despre care Atena susține că au fost sustrase ilegal de către lordul Elgin, s-a confirmat „ceea ce partea greacă susține de ani de zile”.

„Nu a existat niciodată un firman otoman care să-i permită lui Elgin să trateze Sculpturile Partenonului cu brutalitatea cu care le-a tratat. La reuniune, reprezentantul Turciei a confirmat ceea ce partea greacă susține de ani de zile. Că nu a existat un firman”, a spus Mendoni, potrivit Rador Radio România, informează g4media.ro.

Grecia „a depus eforturi și va depune eforturi în continuare, pentru ca marele obiectiv național, și anume îndeplinirea dezideratului național de reunificare a Sculpturilor Partenonului la Atena, în cadrul Muzeul Acropolei, să devină realitate”, a adăugat Lina Mendoni.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia solicită în mod oficial - dar fără succes - restituirea unei frize de 75 de metri desprinsă din templul Parthenon, precum și a uneia dintre celebrele cariatide provenind din Erechtheion, un mic templu din Antichitate aflat de asemenea pe Acropola din Atena, opere de artă deținute în prezent de British Museum.

Londra afirmă că sculpturile au fost „achiziționate legal” în 1802 de diplomatul britanic Thomas Bruce, al șaptelea conte de Elgin, care le-a vândut apoi către British Museum. Grecia susține însă că operele de artă au făcut obiectul „unui furt” atunci când țara se afla încă sub ocupație otomană.

Marea Britanie exclude revenirea Frizelor Parthenonului în Grecia

La începutul anului 2023, Guvernul britanic a exclus o eventuală o întoarcere rapidă în Grecia a Frizelor Parthenonului, expuse la în prezent British Museum din Londra, după ce presa britanică relatase că acest lucru s-ar putea produce sub forma unui împrumut pe termen lung.

Restituirea Frizelor Parthenonului este un subiect extrem de sensibil în Grecia. În Muzeul Acropole, un spațiu lăsat gol este rezervat frizei.

Foto sus: Frizele Partenonului (© Elgin Collection / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...