Monstruoasa pregătire de război a Uniunii Sovietice
Intelectualii epocii comuniste au tot consumat cerneală și hârtie pentru a demonstra că la 22 iunie 1941 a fost un atac mișelesc și prin surprindere al armatei germane, ceea ce a dus la pierderile inițiale imense. În plus, chiar Iosif Stalin și odiosul Beria, conducătorul poliției politice, au luat decizii greșite și astfel trupele au fost lipsite de armament modern sau acesta era insuficient. Minciuna era expusă în diferite feluri în funcție de talentul autorului, dar linia melodică era întotdeauna după indicațiile Kremlinului. Oare a fost ceva adevărat în ceea ce s-a spus timp de decenii?
Istoricii curajoși l-au făcut praf pe Stalin pentru a demonstra că Uniunea Sovietică a fost nepregătită și s-a insistat pe criminalul Beria, cel ce a fost executat pentru faptele comise cât timp a fost executantul fidel al indicațiilor de partid. Nu se punea niciodată problema că statul comunist în sine a fost o uriașă mașină de distrus destine.
Dictatorul de la Kremlin a făcut multe nenorociri și specialiștii se puteau lăuda că au găsit soluțiile corecte pe care Tătucul popoarelor nu le-a știut și, normal, nu le-a aplicat. Minciuna a fost iubită în mod absolut în spațiul sovietic și era cultivată prin teroare, dar și fostul tiran se mira din mormânt cum a fost posibil să fie acuzat în ultimul hal că n-a fost interesat de pregătirile militare împotriva Germaniei.
Mareșalul G.K. Jukov, mâna dreaptă a lui Stalin pentru a controla armata prin brutalitate, a fost ajutat să publice o carte de memorii cu titlul Amintiri și reflecții. Volumul stufos a fost umplut cu date astfel încât cititorul să fie convins că Armata Roșie a fost un organism eliberator de popoare și apărător al locuitorilor din spațiul sovietic. Autorii cărții, cantitatea de detalii indicând în mod clar că n-a fost numai stiloul fostului comandant, au încercat să susțină punctele de vedere ale Moscovei, dar au dat lovituri devastatoare teoriilor mincinoase tocmai prin argumentele aduse.
Există teza că n-a fost pregătire de război și sunt prezentate date despre aviație, parte a organismului militar ce acoperă celelalte categorii de trupe și deschide drumul coloanelor de blindate în războiul-fulger.
Se spune că în 1939 Comitetul Apărării, termenul indică lipsa de agresivitate, a decis să fie ridicate din temelii 9 fabrici de avioane și 7 de motoare de avioane. Au mai fost modificate alte 7 în 1940 pentru producția militară și toate capacitățile de producție au fost înzestrate cu utilaje de înaltă tehnicitate. Nu se precizează că multe mașini-unelte erau importate din Germania nazistă. Mai există o propoziție interesantă în carte: pe terenurile fabricilor transferate, și spațiul rusesc este vast, erau ridicate fabrici pentru livrarea de motoare și aparatură de bord.
Liderul de la Kremlin și colaboratorii săi erau plini de idei privind expansiunea forțelor aeriene la o scară fără precedent în Europa și nici măcar Germania nazistă nu se putea compara cu ceea ce producea Uniunea Sovietică. Armata Roșie a primit 3.711 avioane din cele mai noi tipuri în perioada 1 ianuarie 1939 – 22 iunie 1941 și acestea erau mai multe decât cele concentrate de Luftwaffe la frontiera vestică a statului comunist.
Cifra amintită era cea pe care aparatul de propagandă o accepta pentru publicare în cărțile științifice și era povestea asemănătoare cu cea a tancurilor noi, mereu prea puține după gustul mareșalilor. Cum principala formă de organizare a aviației sovietice era divizia, erau suficiente pentru formarea a 12 mari unități, dar rândurile acestora puteau fi sporite prin utilizarea avioanelor noi din tipurile definite drept uzate moral. Contrar practicilor obișnuite, a fost oferit și totalul producției, acesta fiind de 17.745 de avioane de luptă. Era o forță aeriană ce putea efectiv să acopere cerul.
Iosif Stalin a făcut totul pentru dezvoltarea aviației, dar cei dornici să mintă pentru un trai bun au avut curajul să-l denigreze. Se poate face orice în Rusia dacă așa vrea conducerea de partid și de stat.
De ce a tot fost acuzat Stalin că n-a dezvoltat aviația? Trebuia să se explice cumva de ce au fost înregistrate în vara anului 1941 dezastre militare fără precedent în istoria contemporană. Se cultiva și ideea că Uniunea Sovietică a fost un stat pașnic și care a fost atacat prin surprindere de trupele naziste, cele care comiteau cele mai cumplite bestialități.
Foto sus: Avioane sovietice Iliușin Il-2 (© RIA Novosti archive, image #225 / Fyodor Levshin / CC-BY-SA 3.0)