Înscăunarea lui Matia Corvin ca rege al Ungariei

Pe data de 14 februarie 1458 a avut loc înscăunarea lui Matia Corvin ca rege al Ungariei. Acest moment a reprezentat încununarea eforturilor extraordinare depuse de către partida Corvinilor în frunte cu mama regelui, Elisabeta Szilágyi, în vederea păstrării puterii și prestigiului dobândite în timpul vieții de către Ioan de Hunedoara, de acest fapt depinzând însăși supraviețuirea familiei.

Închis fiind, Matia nu a avut efectiv niciun rol în cadrul propriei sale alegeri, mama și unchiul său, Mihail Szilágyi, fiind cei care au gestionat situația, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

La sfârșitul lunii ianuarie o delegație pompoasă, bine înarmată, părăsește Buda, îndreptându-se către Praga, în vederea începerii tratativelor necesare eliberării regelui ales. În acest sens a fost plătită o răscumpărare generoasă, iar Matia a confirmat solemn promisiunea de căsătorie cu Ecaterina, fiica lui George de Poděbrad, guvernatorul Boemiei.

Matia Corvin este preluat de către delegația maghiară, din care făceau parte și frații Szilágyi, pe 9 februarie la Strážnice și ajunge la Buda cinci zile mai târziu.

Orașul era pregătit pentru înscăunarea sa. Ceremonia a fost una atipică, deoarece lipsea coroana Sfântului Ștefan aflată în “custodia” lui Frederik al III-lea. În cadrul ceremoniei au fost confirmate de către rege drepturile anumitor categorii sociale, a orașului Buda, iar în cadrul Te Deum-ului ținut, regele s-a angajat să respecte libertățile Bisericii. Drepturile nobilimii au fost de asemenea confirmate, iar deținuții au fost eliberați în cinstea evenimentului.

„Întreaga Ungarie s-a bucurat, pregătindu-se de sărbătoare. Ĩn sate și orașe, tineri și bătrâni și-au exprimat în mod deschis bucuria, nici un alt rege nefiind atât de celebrat. Au sărbătorit cu trâmbițe, tobe, fluiere, dansuri și cântece zile întregi: Trăiască regele Matia! Trăiască urmașul lui Ioan de Hunedoara! El ne va apăra de stăpânirea crudă a străinilor!” (Antonio Bonfini, istoricul de curte al regelui Matia).

Foto sus: Intrarea Regelui Matia în Buda, pictură de Benczur Gyula, 1919 (Magyar Nemzeti Galeria)

Bibliografie:

  • Pop, Ioan-Aurel, Hunedoreștii. O familie europeană, Cluj-Napoca, 2020.
  • Hunyadi Mátyás: Emlékkönyv Mátyás király halálának 500. évfordulójára, Rázsó, Gyula. Molnár, László V., Budapest, 1990.
Mai multe