Misterul unui opaiț de bronz descoperit la Apulum. O raritate pentru lumea provincială romană
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a vernisat, marți, exponatul lunii septembrie „Un opaiț de bronz descoperit la Apulum”.
Opaițele de bronz reprezintă o raritate nu doar pentru siturile romane din Dacia ci și pentru lumea provincială romană, în general. Un asemenea opaiț a fost descoperit la Apulum în anul 2020, informează Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Descoperirea a fost ocazionată de realizarea unei cercetări arheologice preventive în Alba Iulia, în zona de nord a sitului. Suprafața cercetată este amplasată în arealul ocupat odinioară de canabele Legiunii a XIII–a Gemina, la aproximativ 600 de metri nord-vest de castrul acestei unități militare, și 300 de metri spre est de necropola nordică.
Opaițul este realizat prin tehnica turnării în gol. Baza este dreaptă, ușor trasă spre interior decorată cu două cercuri concentrice în relief. Rezervorul este tronconic fiind delimitat de disc printr-o bordură oblică. Discul este concav, separat de bordură și de orificiul de alimentare prin două cercuri reliefate.
Acest orificiu era prevăzut cu un capac, care putea să fie simplu sau să fie prevăzut cu reprezentări diverse. Are o toartă de formă ovală, ușor supraînălțată, semicirculară în profil. Pe bordură, dispuse simetric în partea apropiată de cioc erau două urechi mici de prindere, dintre care una lipsește.
Acestea împreună cu un orificiu similar amplasat deasupra toartei suspendau piesa cu ajutorul unui lanț. Ciocul are capul rotunjit, iar pe gât prezintă un canal deschis de formă dreptunghiulară.
Până la această piesă, la Apulum au fost descoperite trei opaițe de bronz. Primul dintre acestea a fost descoperit fortuit în zona Partoș. Alte două opaițe, unul cu volute degenerate și altul de tip firmalampen cu picior de susținere în candelabru fac parte din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Pe baza analogiilor, opaițul descoperit de noi considerăm că este un import venit pe filieră pannonică. Este prima lampă din bronz de la Apulum cu un context de descoperire cunoscut, și, totodată, prima care provine din zona canabelor.