Republica Zambia   o bijuterie a Africii de sud jpeg

Republica Zambia - o bijuterie a Africii de sud

Republica Zambia este o ┼úar─â din sudul Africii, av├ónd ca vecini ├«n nord pe R.D. Congo, la nord-est Tanzania, la sud-est Zimbabwe ┼či Mozambic, ├«n sud Botswana, la vest Angola ┼či Namibia. Are o  suprafa┼ú─â de 752.618 km p─âtra┼úi ┼či o popula┼úie de 14.638.505 de locuitori. Zambia ┼či-a c├ó┼čtigat independen┼úa pe 24 octombrie 1964.

├Än Zambia se vorbesc 73 de dialecte printre care Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Lunda, ├«ns─â limba oficial─â este limba englez─â. Capital─â ┼ú─ârii este ora┼čul Lusaka.

Clima regiunii este una tropical─â, iar mare parte a teritoriului este acoperit de p─âduri tropicale cu teck ┼či mahon, dar ┼či savane cu palmieri ┼či baobabi. Fauna este una extrem de variat─â, fiind ocrotit─â prin lege.  ├Än Zambia exist─â mai multe Parcuri Na┼úionale ┼či Rezerva┼úii Naturale. Cel mai important Parc Na┼úional este Kaufe, fiind al doilea parc  din lume ca m─ârime. Parcul este traversat de r─âul Kaufe ┼či aici exist─â un adev─ârat ecosistem format din sute de specii de p─âs─âri. De asemenea Parcurile Na┼úionale Luangwa Sud, Lunagwa Nord, Lochinvar ad─âpostesc uria┼če turme de antilope africane unice ├«n aceast─â parte a Africii.De asemenea ├«n Republica Zambia exist─â ┼či numeroase zone naturale ocrotite incluse ├«n Patrimoniul Mondial UNESCO:Arealul cascadei Victoria/Victoria Falls (Mo┼či-ao-Tunya), este cea mai mare c─âdere de ape din lume ÔÇö 2, 5 km, cu un volum de 550 milioane de litri pe minut ┼či lichid pulverizat ce se observ─â de la 30 km distan┼ú─â.

mcupload 5203f499c193f jpg jpeg

├Än ceea ce prive┼čte popula┼úia Zambiei, ace┼čtia se numesc bantu, iar prezen┼úa lor ├«n aceast─â regiune este atest─â ├«nc─â din secolul al XIII-lea. ├Än anul 1891 ├«ntregul teritoriu al Zambiei intr─â ├«n posesia Companiei Britanice a Africii de Sud, iar din anul 1924 devine colonie a Marii Britanii ┼či prime┼čte numele de Rhodesia de Nord.

40 de ani mai t├órziu pe 24 de octombrie, Rhodesia de Nord ├«┼či c├ó┼čtig─â independen┼úa ┼či ia numele oficial de Republica Zambia. Primul pre┼čedinte  al  Zambiei  Dr. Keneth Kaunda asigur─â o perioada ├«ndelungat─â de stabilitate politic─â.

victoria falls zambia griffiths 26019 990x742 jpg jpeg

├Än decembrie 1990 este introdus sistemul pluripartit, astfel alegerile libere din octombrie 1991 au adus prima schimbare democratic─â a puterii din Africa neagr─â prin alegerea lui Frederik Chiluba, fondatorul  Mi┼čc─ârii pentru Democra┼úie Pluralist─â (MMD), ca pre┼čedinte al Zambiei. ├Än prezent Zambia este republic─â preziden┼úial─â, potrivit Constitu┼úiei din 1991. ┼×eful statului este Michael Chilufya Sata (din 23 septembrie 2011). Pre┼čedintele Zambiei  este ales prin vot popular pentru o perioada de cinci ani. Puterea legislativ─â este exercitat─â de un parlament unicameral ÔÇö Adunarea Na┼úional─â ÔÇö compus─â din 150 de deputa┼úi ale┼či pentru o perioad─â de cinci ani. Ultimele alegeri generale au avut loc la 20 septembrie 2011, iar urm─âtoarele sunt programate pentru 2016.Republica Zambia este membr─â a 44 de organiza┼úii interna┼úionale printre care ONU, OUA, Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) Organiza┼úia Mondial─â a Comer┼úului, Uniunea African─â. Face parte din Mi┼čcarea de Nealiniere ┼či din "Grupul 77". SADC a fost fondat─â la 1 aprilie 1980 la Lusaka, iar Zambia g─âzduie┼čte sediul COMESA (Pia┼úa Comun─â pentru Africa de Est ┼či de Sud) conform Agerpres.Zambia este una dintre cele mai urbanizate state din Africa sub-saharian─â. Din 1999, Zambia a cunoscut o cre┼čtere economic─â sus┼úinut─â datorit─â politicii de diversificare economic─â.

Economia zambian─â bazat─â, mult─â vreme, pe exploatarea cuprului (65% din exporturi ÔÇö al doilea exportator mondial) ┼či a cobaltului (al treilea exportator mondial), care reprezenta ├«mpreun─â 7% din PIB, se bazeaz─â acum ┼či pe agricultur─â (porumb, bumbac, cafea, zah─âr ┼či tutun) care contribuie cu peste 15% din PIB. Din 2007, s-a creat un Parteneriat economic cu China ├«n vederea exploat─ârii cuprului ├«n zona minei Chambishi. ├Än 2012, produc┼úia de cupru a totalizat 800.000 tone ┼či se estimeaz─â c─â va atinge 1, 5 milioane de tone p├ón─â ├«n 2015. Poten┼úialul agricol al Zambiei, din care numai 20% dintre terenurile arabile sunt cultivate, r─âm├óne foarte important.Principalele atrac┼úii turistice:capitala Lusaka;satul cultural Kabwata, dedicat p─âstr─ârii artei ┼či tradi┼úiilor indigene;Catedrala Sfintei Cruci, Gr─âdina Botanic─â ┼či Zoologic─â Munda Wanga ┼či Muzeul Na┼úional Lusaka;Muzeul Centura de Aram─â din Ndola, un important centru comercial ┼či poarta spre regiunea de produc┼úie mineral─â a Zambiei. Kitwe, al doilea ora┼č c─â m─ârime din ┼úar─â ┼či un loc de o important─â foarte mare pentru cupru. O alt─â atrac┼úie turistic─â este Barajul Mindolo, aflat la 7 km dep─ârtare de lacul ┼či cascada Makwera, care se afl─â la 9 km de ora┼č. De asemenea, capitala turistic─â a Zambiei, Livingstone ofer─â c├óteva hoteluri de lux, un cazino, Muzeul Livingstone ┼či Muzeul Caii Ferate.

viajes a zambia jpg jpeg

├Än ceea ce prive┼čte gastronomia, cea mai important─â m├óncare este un aluat numit nsima, f─âcut din m─âlai, cassava sau mei ┼či consumat de obicei cu tocan─â de legume ┼či peste. ├Än zonele rurale, alimentele obi┼čnuite sunt alunele ┼či cartofii. Berea este o b─âutur─â popular─â.

2764 2014 02 27 jpg jpeg

sursa:Agerpres