Mănăstirea Dealu, necropola domnească unde este îngropat capul lui Mihai Viteazul jpeg

Mănăstirea Dealu, necropola domnească unde este îngropat capul lui Mihai Viteazul

M─ân─âstirea Dealu este men╚Ťionat─â documentar ├«nc─â din anul 1431. Situat─â pe un deal la nord de T├órgovi╚Öte, vechea capital─â la ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti, aici se afla o biseric─â de lemn, care a fost reconstruit─â din temelii ├«n timpul domniei lui Radu cel Mare (1499-1501) ╚Öi terminat─â ├«n timpul domniei fratelui s─âu Vlad cel T├ón─âr (1510-1512). Biserica a fost pictat─â ├«n anii 1514-1515 de zugravul Dobromir din T├órgovi╚Öte. 

Biserica Sf. Nicolae a M─ân─âstirii Dealu, singura cl─âdire ca s-a p─âstrat din vechiul ansamblu monahal, este unul dintre cele mai importante monumente medievale din ╚Üara Rom├óneasc─â. Construit─â din c─âr─âmid─â, biserica a fost placat─â integral cu piatr─â. Biserica a introdus multe elemente noi ├«n arhitectura ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti, care au influen╚Ťat ulterior construc╚Ťia bisericii de la Curtea de Arge╚Ö.

Printre aceste nout─â╚Ťi se num─âr─â decora╚Ťiunile fa╚Ťadelor, biserica fiind ├«nconjurat─â de un br├óu orizontal de piatr─â ╚Öi de dou─â r├ónduri suprapuse de rame de piatr─â care imit─â ni╚Öte arcade. Un alt element inovator ├«l reprezint─â broderia ├«n piatr─â care decoreaz─â cele trei turle, care arat─â o influen╚Ť─â armeano-gerorgian─â asupra arhitecturii bisericii.

dealu 2 jpg jpeg

O adev─ârat─â necropol─â domneasc─â

La 9 iunie 1598, la Mănăstirea Dealu, a fost semnat un tratat între trimișii împăratului Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul recunoștea suzeranitatea împăratului Sfântului Imperiu. În urma sfârșitului tragic al voievodului, decapitat pe Câmpia Turzii, capul lui Mihai Viteazul a fost luat de Turturea paharnicul și adus în Țara Românească, fiind înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele tatălui său, Pătrașcu cel Bun.

M─ân─âstirea Dealu este una dintre cele mai mari necropole domne╚Öti din ╚Ťar─â, aici fiind ├«nhuma╚Ťi numero╚Öi domnitori ai ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti ╚Öi al╚Ťi membrii ai familiilor lor. ├Än pronaosul bisericii se afl─â mormintele mai multor voievozi ai ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti: Vlad Dracul, Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Vlad cel T├ón─âr, Vlad ├Änecatul, P─âtra╚Öcu cel Bun ╚Öi Radu B─âdica, precum ╚Öi a voievodului moldovean Mihai Movil─â, mort la T├órgovi╚Öte. 

În semn de omagiu adus voievozilor Radu cel Mare și Mihai Viteazu, în anii 1912-1913 au fost realizate două sarcofage din marmură albă, aflate de o parte și de alta a pronaosului bisericii. Realizate în stil bizantin, aceste sarcofage sunt opera sculptorului Franz Storck.

Primele c─âr╚Ťi tip─ârite ├«n ╚Üara Rom├óneasc─â

Radu cel Mare a ├«nzestrat M─ân─âstirea Dealu cu o tiparni╚Ť─â, aici fiind tip─ârite primele c─âr╚Ťi din ╚Üara Rom├óneasc─â. Domnitorul l-a adus din Muntenegru pe ieromonahul Macarie, c─âlug─âr s├órb care ├«nv─â╚Ťase arta tiparului la Vene╚Ťia. Lui Macarie i se datoreaz─â primele c─âr╚Ťi tip─ârite ├«n ╚Üara Rom├óneasc─â: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) ╚Öi Tetraevangheliarul (1512).

Liturghierul lui Macarie

Liturghierul jpg jpeg

Activitatea tipografic─â a ├«ncetat la M─ân─âstirea Dealu dup─â 1512, Macarie fiind numit mitropolit al ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti, fiind reluat─â ├«n timpul domnitorului Matei Basarab (1632-1654), care a instalat aici o tipografie domneasc─â. Prima carte tip─ârit─â a fost o ÔÇ×Evanghelie ├«nv─â╚Ť─âtoareÔÇŁ sau ÔÇ×CazanieÔÇŁ (1644). Dac─â tip─âriturile realizate de Macarie au fost ├«n limba slavon─â, ÔÇ×CazaniaÔÇŁ din 1644 a fost una dintre primele c─âr╚Ťi tip─ârite ├«n limba rom├ón─â, tot cu caractere slavone ├«ns─â.

M─ân─âstirea Dealu a fost reconstruit─â de mai multe ori

Suferind o serie de jafuri ╚Öi distrugeri, ca urmare a ac╚Ťiunilor trupelor lui Gabriel Bathory (1611) ╚Öi ale trupelor habsburgice conduse de contele Donat Johann Hei├čler von Heitersheim (1689), biserica a fost reparat─â ╚Öi rezugr─âvit─â ├«n 1713.

turn jpg jpeg

M─ân─âstirea Dealu a fost grav afectat─â de cutremurele din 1802 ╚Öi 1838. Dup─â ce a vizitat morm├óntul lui Mihai Viteazul, impresionat de starea ├«n care se afla m─ân─âstirea, domnitorul Grigore Bibescu (1843-1848), a dispus ample lucr─âri de refacere a cl─âdirilor anexe. Cu acest prilej, biserica a fost zugr─âvit─â pentru a treia oar─â. Turnul clopotni╚Ť─â de la intrarea ├«n m─ân─âstire poart─â ╚Öi azi numele de ÔÇ×Turnul lui BibescuÔÇŁ.

liceu jpg jpeg

├Äntre anii 1912-1940, aici a func╚Ťionat liceul militar ÔÇ×Nicolae FilipescuÔÇŁ, care s-a mutat la Breaza dup─â cutremurul devastator din 1940.

Toate clădirile care înconjoară astăzi biserica au fost reconstruite între anii 1953-1958, lăcașul de cult fiind singura clădire păstrată din vechiul ansamblu monastic. Actuala pictură din biserică este nouă, fiind realizată de pictorul Sofian Boghiu.