Insulele din Incheon  Comorile Coreei de Sud jpeg

Insulele din Incheon. Comorile Coreei de Sud

Sunt în jur de 130 de insule de-a lungul coastei Incheon. Peste un million de oameni ajung în portul Incheon în fiecare an, pentru a se putea bucura de spectacolul naturii pe care îl regăsesc în fiecare insulă. Aceste insule reprezintă atât trecutul, cât și viitorul Incheon-ului.

„Pe coasta Geomeunnang a insulei Daecheong/Cărarea îți poartă pașii  spre stâncile ce se înalță către cer/Un om bătrân care în curând în cer se va întoarce/Apare în drum în căutarea ultimei cine/Bătrânul adună scoicile agățate de stânci/Scoicile cresc mari și subțiri ceruite de lumina lunii/Omenii insulei cresc la fel ca scoicile/Luna trage și împinge marea/Iar oamenii se avântă în larg să prindă pești și să adune scoici și stridii.”

„Descendants of the Moon” de Kang Je-yoon

Insulele din largul coastei Incheon sunt considerate adevărate comori ecologice. Multe dintre ele nu sunt locuite, iar vizitatori se pot bucura de o natură sălbatică ce te trimite cu gândul la începuturile lumii. Evident, nici timpul și nici spațiul nu ne permit să vorbim despre toate cele 130 de insule, însă putem să trecem în revistă pe acelea dintre ele care surprind mai bine miracolul naturii și al timpului.

y1p3ZavSiTWjcanGqx1mw5MgjDlQGOaQAWJtEXyWnr3e 7x2fnNq5t1VXyECnxFlfLj7PX8Q DORr8bojZN3QfleQ jpg jpeg

Puldeung, misterioasa insulă de nisip

Una dintre cele mai interesante insule este misterioasa insulă de nisip de lângă Ijak. Ijak se află în Jawol-myeon din regiunea Ongjin. Numele insulei provine de la cuvântul ijeok care înseamnă „insula piraților”. Se pare că în vremuri străvechi, mai exact în perioada antică, temuții wako, pirații japonezi, aveau aici câteva ascunzători. Temuții pirați au dispărut de mult, însă în apele din apropierea insulei, o altă insulă de nisip, apare și dispare precum un miraj. Această insulă de nisip are o întindere de aproximativ 100000 de metri pătrați. Localnicii au numit-o Puldeung și apare în timpul refluxului. Insula pare a fi o fâșie de deșert în mijlocul oceanului. Oamenii de aici povestesc că, în trecut, puteai prinde crabi albaștri, creveți și alte creaturi pe care Dumnezeu le uita pe Puldeung când acesta ieșea la suprafață din adâncurile mării. Puldeung a fost mult timp sursa principală de hrană a oamenilor din Ijak. Cu toate acestea, administrația Ongjin a autorizat ridicarea nisipului din Puldeung timp de 10 ani. Acest lucru a dus la micșorarea semnificativă a insulei. Localnicii și diferite ong-uri au tras semnale de alarmă cu privire la importanța insulei, iar din 2004 Puldeung a fost desemnată „zonă ecologică protejată”. Localnicii insulei Ijak  înțeleg importanța insulei si se implică activ în protejarea acesteia.

Socheong RN 1 jpg jpeg

Socheong și fosilele vechi de 1 million de ani

Socheong este o insulă mică ce o poți străbate dintr-un capăt în altul la pas lejer în mai puțin de 2 ore. Pe coasta din sudul insulei se află o stâncă din marmură pe care localnicii au numit-o „Stânca Pudrată”. Lângă acestă stâncă se află cea mai veche formațiune de stromatolite din Coreea. Stromatolitele sunt structuri fosilizate calcaroase formate prin înmulţirea cianobacteriilor. Aceste formațiuni din Socheong s-au format în Neoproterozoic. Cianobacteriile sunt primele microorganisme de pe pământ care au folosit fotosinteza acum mai bine de două milioane de ani. Au fost primele organisme care au creat oxigen și au permis apariția altor forme de viață.

Aceste fosile aparțin patrimoniului mondial și au o importanță geologică imensă. Dar, din păcate, aceste fosile au fost grav avariate în secolul XX. În anii 80 aceste stromatolite erau adunate și folosite în diferite industrii. Abea în anul 2009 au fost declarate Monument Natural nr.508. Deși târziu, importanța lor a fost recunoscută, iar acum sunt protejate.

SouthKoreanBaengnyeongIsland jpg jpeg

Insulele din Incheon au o valoare inestimabilă, iar frumusețea lor este cu totul aparte. Printre cele mai frumoase insule, pe lângă Puldeung, Ijak si Socheong amintim Gureop insula vulcanică, Yeonpyeong sau Baengnyeong.