Insulele din Incheon  Comorile Coreei de Sud jpeg

Insulele din Incheon. Comorile Coreei de Sud

Sunt în jur de 130 de insule de-a lungul coastei Incheon. Peste un million de oameni ajung în portul Incheon în fiecare an, pentru a se putea bucura de spectacolul naturii pe care îl regăsesc în fiecare insulă. Aceste insule reprezintă atât trecutul, cât și viitorul Incheon-ului.

ÔÇ×Pe coasta Geomeunnang a insulei Daecheong/C─ârarea ├«╚Ťi poart─â pa╚Öii  spre st├óncile ce se ├«nal╚Ť─â c─âtre cer/Un om b─âtr├ón care ├«n cur├ónd ├«n cer se va ├«ntoarce/Apare ├«n drum ├«n c─âutarea ultimei cine/B─âtr├ónul adun─â scoicile ag─â╚Ťate de st├ónci/Scoicile cresc mari ╚Öi sub╚Ťiri ceruite de lumina lunii/Omenii insulei cresc la fel ca scoicile/Luna trage ╚Öi ├«mpinge marea/Iar oamenii se av├ónt─â ├«n larg s─â prind─â pe╚Öti ╚Öi s─â adune scoici ╚Öi stridii.ÔÇŁ

ÔÇ×Descendants of the MoonÔÇŁ de Kang Je-yoon

Insulele din largul coastei Incheon sunt considerate adev─ârate comori ecologice. Multe dintre ele nu sunt locuite, iar vizitatori se pot bucura de o natur─â s─âlbatic─â ce te trimite cu g├óndul la ├«nceputurile lumii. Evident, nici timpul ╚Öi nici spa╚Ťiul nu ne permit s─â vorbim despre toate cele 130 de insule, ├«ns─â putem s─â trecem ├«n revist─â pe acelea dintre ele care surprind mai bine miracolul naturii ╚Öi al timpului.

y1p3ZavSiTWjcanGqx1mw5MgjDlQGOaQAWJtEXyWnr3e 7x2fnNq5t1VXyECnxFlfLj7PX8Q DORr8bojZN3QfleQ jpg jpeg

Puldeung, misterioasa insul─â de nisip

Una dintre cele mai interesante insule este misterioasa insul─â de nisip de l├óng─â Ijak. Ijak se afl─â ├«n Jawol-myeon din regiunea Ongjin. Numele insulei provine de la cuv├óntul ijeok care ├«nseamn─â ÔÇ×insula pira╚ŤilorÔÇŁ. Se pare c─â ├«n vremuri str─âvechi, mai exact ├«n perioada antic─â, temu╚Ťii wako, pira╚Ťii japonezi, aveau aici c├óteva ascunz─âtori. Temu╚Ťii pira╚Ťi au disp─ârut de mult, ├«ns─â ├«n apele din apropierea insulei, o alt─â insul─â de nisip, apare ╚Öi dispare precum un miraj. Aceast─â insul─â de nisip are o ├«ntindere de aproximativ 100000 de metri p─âtra╚Ťi. Localnicii au numit-o Puldeung ╚Öi apare ├«n timpul refluxului. Insula pare a fi o f├ó╚Öie de de╚Öert ├«n mijlocul oceanului. Oamenii de aici povestesc c─â, ├«n trecut, puteai prinde crabi alba╚Ötri, creve╚Ťi ╚Öi alte creaturi pe care Dumnezeu le uita pe Puldeung c├ónd acesta ie╚Öea la suprafa╚Ť─â din ad├óncurile m─ârii. Puldeung a fost mult timp sursa principal─â de hran─â a oamenilor din Ijak. Cu toate acestea, administra╚Ťia Ongjin a autorizat ridicarea nisipului din Puldeung timp de 10 ani. Acest lucru a dus la mic╚Öorarea semnificativ─â a insulei. Localnicii ╚Öi diferite ong-uri au tras semnale de alarm─â cu privire la importan╚Ťa insulei, iar din 2004 Puldeung a fost desemnat─â ÔÇ×zon─â ecologic─â protejat─âÔÇŁ. Localnicii insulei Ijak  ├«n╚Ťeleg importan╚Ťa insulei si se implic─â activ ├«n protejarea acesteia.

Socheong RN 1 jpg jpeg

Socheong și fosilele vechi de 1 million de ani

Socheong este o insul─â mic─â ce o po╚Ťi str─âbate dintr-un cap─ât ├«n altul la pas lejer ├«n mai pu╚Ťin de 2 ore. Pe coasta din sudul insulei se afl─â o st├ónc─â din marmur─â pe care localnicii au numit-o ÔÇ×St├ónca Pudrat─âÔÇŁ. L├óng─â acest─â st├ónc─â se afl─â cea mai veche forma╚Ťiune de stromatolite din Coreea. Stromatolitele sunt structuri fosilizate calcaroase formate prin ├«nmul┼úirea cianobacteriilor. Aceste forma╚Ťiuni din Socheong s-au format ├«n Neoproterozoic. Cianobacteriile sunt primele microorganisme de pe p─âm├ónt care au folosit fotosinteza acum mai bine de dou─â milioane de ani. Au fost primele organisme care au creat oxigen ╚Öi au permis apari╚Ťia altor forme de via╚Ť─â.

Aceste fosile apar╚Ťin patrimoniului mondial ╚Öi au o importan╚Ť─â geologic─â imens─â. Dar, din p─âcate, aceste fosile au fost grav avariate ├«n secolul XX. ├Än anii 80 aceste stromatolite erau adunate ╚Öi folosite ├«n diferite industrii. Abea ├«n anul 2009 au fost declarate Monument Natural nr.508. De╚Öi t├órziu, importan╚Ťa lor a fost recunoscut─â, iar acum sunt protejate.

SouthKoreanBaengnyeongIsland jpg jpeg

Insulele din Incheon au o valoare inestimabil─â, iar frumuse╚Ťea lor este cu totul aparte. Printre cele mai frumoase insule, pe l├óng─â Puldeung, Ijak si Socheong amintim Gureop insula vulcanic─â, Yeonpyeong sau Baengnyeong.