Descoper─â locuri ÔÇô Casa memorial─â Nicolae Grigorescu de la C├ómpina jpeg

Descoper─â locuri ÔÇô Casa memorial─â Nicolae Grigorescu de la C├ómpina

Casa memorial─â Nicolae Grigorescu de la C├ómpina este o cas─â-muzeu din ora╚Öul C├ómpina (jude╚Ťul Prahova), ├«n care a tr─âit ╚Öi pictat Nicolae Grigorescu (1838-1907). Reconstituirea casei construit─â ini╚Ťial de c─âtre pictor s-a desf─â╚Öurat ├«ntre 1954 - 1955, iar muzeul memorial (parter ╚Öi etaj) a fost pus la dispozi╚Ťia publicului larg ├«n 1957.

Alc─âtuirea complexului:

Camera de zi

image

Prima ├«nc─âpere de la parter, cea din dreapta intr─ârii, era sufrageria ├«n care se ├«ncingeau discu╚Ťii cu prietenii: B. Delavrancea, Al. Vlahu╚Ť─â, G. Co╚Öbuc, O. Goga, dr. C. I. Istrati. Acesta din urm─â este cel care a ├«ncurajat, ├«nc─â din timpul vie╚Ťii pictorului, ideea ├«nfiin╚Ť─ârii unui muzeu ÔÇ×Nicolae GrigorescuÔÇŁ. Aceast─â ├«nc─âpere g─âzduie╚Öte una din variantele de mari dimensiuni ale ÔÇ×Carului cu boiÔÇŁ.

Biblioteca

Biblioteca artistului este ocupat─â acum de piese de mobilier modeste, a╚Öa cum ├«i pl─âcea lui s─â fie totul, frumos ╚Öi modest, noble╚Ťea ╚Öi elegan╚Ťa stilului fiind sesizabile mai ales ├«n simfoniile de culori pe care le crea. ├Än corpul de bibliotec─â de afl─â diverse volume, de la cele despre antichitatea greac─â ╚Öi latin─â p├ón─â la literatura francez─â a secolelor XVI ÔÇô XVIII. Portrete ale membrilor familiei, p─âstora╚Öi ╚Öi ╚Ť─âr─ânci, ca ╚Öi peisajele grigoresciene cu care suntem obi╚Önui╚Ťi troneaz─â pe pere╚Ťii acestei ├«nc─âperi.

Atelierul de pictur─â

Se p─âtrunde apoi ├«n cea mai mare camer─â a casei ╚Öi cea mai important─â prin activitatea de crea╚Ťie care se desf─â╚Öura aici: atelierul artistului. Este o ├«nc─âpere bine luminat─â ╚Öi generoas─â ├«n diversitatea spa╚Ťiului. Obiectul pe care se a╚Ťintesc ochii este ╚Öevaletul pe care st─â sprijinit─â una din ultimele lucr─âri ale artistului, neterminat─â: ÔÇ×La izvorÔÇŁ. Pere╚Ťii sunt ├«nc─ârca╚Ťi de picturi ale lui Grigorescu: ÔÇ×AutoportretÔÇŁ, ÔÇ×Apus de soare la BarbizonÔÇŁ, ÔÇ×Pastori╚Ť─â st├óndÔÇŁ, ÔÇ×Ciob─âna╚Ö cu turmaÔÇŁ, ÔÇ×Care cu boi trec├ónd un vadÔÇŁ etc.

Uria╚Öa tapiserie este probabil de factur─â fran╚Ťuzeasc─â ╚Öi dateaz─â din secolul al XVIII-lea. Piesele de mobilier sunt cump─ârate de artist din Fran╚Ťa ╚Öi se potrivesc foarte bine cu interiorul acesta definit de materialul viu ╚Öi cald care este lemnul. Covoarele decorative care at├órn─â pe pere╚Ťi sunt de factur─â oriental─â ╚Öi provin din aceea╚Öi colec╚Ťie pe care ╚Öi-a format-o artistul la Istanbul.

Foto: Lucian-Petru Manta