Cu mocăniţa pe Valea Vaserului: o plimbare de basm jpeg

Cu mocăniţa pe Valea Vaserului: o plimbare de basm

Tablourile imaginate ├«n urma pove╚Ötilor prietenilor, lista aproximativ─â de obiective pe care le alegi spre vizitare, precum ╚Öi unele informa╚Ťii adunate ├«n iure╚Öul preg─âtirilor de plecare par a te ├«ndrept─â╚Ťi s─â-╚Ťi creezi o versiune proprie a Maramure╚Öului pe care te a╚Ötep╚Ťi s-o reg─âse╚Öti odat─â ajuns acolo. Nimic mai neadev─ârat! Maramure╚Öul nu este doar o destina╚Ťie.

A╚Ö ├«ndr─âzni s─â-l definesc ╚Öi ca pe o stare de spirit pe care o dob├ónde╚Öti doar l─âs├óndu-te ├«n voia peisajului ╚Öi a timpului care parc─â se scurge altfel. Via╚Ťa maramure╚Öean─â e mai tihnit─â, chiar ╚Öi la ora╚Ö, ╚Öi ├«nc─â sim╚Ťi ├«n oameni o bun─âvoin╚Ť─â pe care n-o mai reg─âse╚Öti printre or─â╚Öenii mai sudici. Drumul lung cu ma╚Öina are efectul unui ritual de primenire sufleteasc─â peste care se pot a╚Öterne apoi impresiile pl─âcute din bogatul ╚Ťinut al Maramure╚Öului.

Am preferat, ca ╚Öi ├«n alte c─âl─âtorii, s─â-mi las pa╚Öii purta╚Ťi de inspira╚Ťia momentului, s─â nu planific prea mult, c─âci mai degrab─â ├«n astfel de momente simte destinul disponibilitatea noastr─â pentru cunoa╚Ötere ╚Öi ne scoate ├«n cale mici surprize. ╚śi astfel Maramure╚Öul ╚Ťi se dezv─âluie ca un col╚Ť de natur─â mai pu╚Ťin alterat de modernitate, cu sate p─âstr├ónd ├«nc─â un aer pitoresc ╚Öi peisaje desprinse parc─â dintr-o ilustrat─â. Farmecul acestei regiuni nordice este confirmat ╚Öi de publica╚Ťii renumite din str─âin─âtate, fiind catalogat drept un muzeu ├«n aer liber.

Maramure╚Öul istoric, atestat documentar ├«nc─â de la ├«nceputul secolului al XIII-lea, ├«n perioada expansiunii ungare, ocup─â doar partea de est a jude╚Ťului cu acela╚Öi nume, care mai cuprinde ╚Öi ╚Ťara L─âpu╚Öului, ╚Ťara Chioarului, ╚Ťara Codrului ╚Öi regiunea din jurul re╚Öedin╚Ťei de jude╚Ť, Baia Mare.

O c─âl─âtorie de basm cu moc─âni╚Ťa 

Ne ├«ndrept─âm spre Vi╚Öeul de Sus, pentru a ne bucura de o plimbare cu moc─âni╚Ťa pe Valea Vaserului, parte a Parcului Natural Mun╚Ťii Maramure╚Öului. ├Ängusta cale ferat─â, construit─â ├«ntre 1924 ┼či 1932, porne╚Öte din Vi╚Öeul de Sus ╚Öi ne poart─â pe parcursul a 21 de kilometri p├ón─â la sta╚Ťia Paltin, punctul terminus al c─âl─âtoriei pentru turi╚Öti. Acolo sunt amenajate facilit─â╚Ťi de recreere p├ón─â la c─âl─âtoria de ├«ntoarcere. Aventurierii pot porni ╚Öi ├«ntr-o drume╚Ťie scurt─â peste o coam─â de munte apropiat─â, av├ónd un traseu marcat prin p─âdure.

Moc─âni╚Ťa, singurul mijloc de transport potrivit unui t─âr├óm de basm (foto: Getty Images)

Mocanita GettyImages jpg jpeg

Aceast─â cale ferat─â forestier─â, ultima din lume pe care circul─â locomotive cu abur, ├«nc─â este folosit─â pentru scopul ini╚Ťial, exploatarea lemnului, r─âm├ón├ónd ╚Öi ├«n zilele noastre singura modalitate de transportare a bu╚Ötenilor. ├Än anul 2000, cu ajutor elve╚Ťian, au fost reparate locomotivele ╚Öi s-au cump─ârat vagoane, pentru a impulsiona turismul. P├ón─â ├«n 2007, traseul se lungea p├ón─â la sta╚Ťia F─âina, unde pe vremuri avea o caban─â chiar Regele Carol al II-lea.

├Än prezent, se dore╚Öte renovarea c─âii ferate pentru ca pasagerii s─â poat─â ajunge p├ón─â ├«n sta╚Ťia Comanu, la 43 de kilometri de Vi╚Öeul de Sus. Moc─âni╚Ťa func╚Ťioneaz─â ├«ntre lunile mai ┼či octombrie, dar ╚Öi de Pa╚Öte, Cr─âciun ╚Öi Anul Nou. Se pare c─â exist─â, la cerere, ╚Öi un tren-hotel, Carpatia Express, care ├«╚Öi prime╚Öte oaspe╚Ťii ├«n vagoane de dormit produse ├«n fosta Republic─â Democrat─â German─â.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Maramure╚Öul, o primenire sufleteasc─âÔÇŁ, publicat ├«n nr. 231 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 aprilie - 14 mai 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

H 231 jpeg jpeg