Castelul Kornis, ruinele păzite de inorogi jpeg

Castelul Kornis, ruinele păzite de inorogi

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția

Starea de degradare a Castelului Kornis din Mănăstirea, județul Cluj, a făcut subiectul mai multor articole din presă și de pe bloguri, dar autoritățile locale nu au mișcat deocamdată niciun deget pentru ameliorarea situației. Mai mult, în ultima perioadă lucrurile merg din rău în mai rău. Astfel, în șanțul de apărare al castelului funcționează un saivan de oi, iar în apropierea intrării monumentale, decorată cu inorogi îngenunchiați, se înalță mai multe căpițe de fân, demâncare pentru mioare, pe timp de iarnă.

Un monument de valoare nationala, adica unul de clasa A. 

Un monument care pana in 1945 era considerat unul din cele mai frumoase castele renascentiste din Ardeal. 

Un monument care a ratat la putin sansa de fi restaurat complet la finele anilor 70 si din care cauza a ramas o ruina pentru inca 30 de ani, bineinteles cu aportul semnificativ al mujicilor locali.

Cladirea principala a castelului a fost construita de catre Kristóf Keresztúri intre anii 1573-1593, în stilul renascentist. În cursul timpului, castelul a fost mereu completat cu cladiri secundare pe forma unei incinte patrulatere. Dupa ce domeniul devine proprietatea familiei Kornis, în jurul anului 1673 Gáspár Kornis (1641-1683) ridica etajul al doilea al cladirii principale, pe latura sudica.

Fiul sau, Zsigmond Kornis renoveaza castelul în 1680. Tot el a reparat castelul, dupa ce acesta fusese deteriorat în timpul revoltei Curutilor de la începutul secolului XVIII, iar în 1720 adauga doua noi bastioane octogonale în partea nordic, este refacut turnul de la intrarea în castel, pe latura de vest, turn care mai exista si astazi. În aceasta perioada are loc si redecorarea încaperilor castelului cu fresce pe tavane. Sunt refacute lucrarile din lemn ale ancadramentelor ultimului etaj si scara ornamentata cu motive populare si sunt aduse decoratiuni din piatra de tuf vulcanic de Dej.

În cel de al doilea razboi mondial o parte din castel a fost distrus, iar dupa nationalizare colectiile sale au fost arse de comunisti sau au fost furate. Biblioteca din castel continea înaintea distrugerii peste 9.000 de volume, formate din colectii de carti rare. A fost distrusa acum si imensa colectie de istorie naturala. Pavilioanele au capatat destinatii de siloz, camin cultural si scoala.

Dupa 1944 a fost recladita numai o parte a zidariei în perioada 1975-1976, iar capela Kornis a fost preluata de biserica ortodoxa. Nu au existat însa lucrari serioase de refacere a castelului si domeniului, castelul ajungând astazi în ruine. Castelul a ramas cunoscut si pentru statuile celor doi inorogi care îi pazesc în continuare intrarea.

Intrarea în castel avea si o punte suspendata, veche, care era ridicata în timpul noptii sau în caz de pericol, poarta încadrata de inorogi paraleli cu intrarea, inorogi care apar si pe blazonul familiei Kornis. Protectoarea castelului era Maica Domnului, pe care inorogii se considera ca o vegheau.

La intersectia diagonalelor incintei se afla o fântâna octogonala, înconjurata de stâlpi circulari si arcade. În partea nord-estica a domeniului exista un pavilion ridicat în 1825, dispus pe doua laturi ale sale cu coloane dorice.

Din 2004 ansamblul este inclus pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor, dar nu a beneficiat între timp de nici o lucrare de renovare.

Informatii despre istorie si arhitectura aici