Muzeul Luvru, locul unde se întâlnesc Venus din Milo şi Mona Lisa jpeg

Muzeul Luvru, locul unde se întâlnesc Venus din Milo şi Mona Lisa

📁 Muzee
Autor: Andreea Lupşor

Unul din cele mai vizitate locuri din Paris, dar şi din lume, Musée du Louvre este cel mai vizitat muzeu de artă din lume şi unul dintre marile muzee mondiale. El găzduiește circa 380.000 de obiecte datând din epoca preistotică  până în epoca modernă.

Muzeul se află în vechiul Palais du Louvre, o fortăreaţă ce datează încă din secolul al XII-lea. Clădirea a fost extinsă de mai multe ori până să ajungă la dimensiunile de astâzi (60.000 m2). În 1682, Ludovic al XIV-lea a decis să se mute în Palatul de la Versailles, astfel că Luvrul a ajuns să fie locul de expunere a colecţiei regale. În 1692 s-a mutat aici l’Académie des Inscriptions et Belles Lettres, cea mai importantă instituţie culturală a Franţei. În timpul Revoluţiei Franceze, noul Parlament a decis ca Palatul Luvru să fie folosit ca muzeu pentru a expune capodoperele ţării.

Deschiderea oficială a muzeului a avut loc pe 10 august 1793, cu expoziţia a 537 de tablouri, majoritatea provenite din colecţia regală sau colecțiile bisericilor franceze. Colecţia s-a mărit considerabil în timpul lui Napoleon I, dar după prăbuşirea imperiului multe din operele furate de armatele franceze au fost returnate proprietarilor de drept. În timpul celui de-al doilea imperiu, sub Napoleon al III-lea, muzeul a achiziționat un număr impresionant de 20.000 de piese. Astăzi, colecţia de la Luvru numără circa 35.000 de opere de artă, împărţite în 8 departamente:Antichităţi Egiptene, Orientale, Greceşti, Etrusce şi Romane;artă islamică;sculptură;arte decorative;pictură;desene şi gravuri.

Colecţiile

Colecţia de artă egipteană este una dintre cele mai vaste din lume, având peste 50.000 de piese. Început de către monarhii francezi, ansamblul de piese de provenienţă egipteană s-a mărit considerabil în timpul expediţiei lui Napoleon din 1798. Colecţia de artă greco-romană e una din cele mai vechi colecţii ale muzeului, iar cele mai cunoscute exponate sunt cele două statui greceşti, Venus din Miloşi Nike din Samotrace.

venus de milo in the musee de louvre jpg jpeg

Colecţia de pictură adună peste 6.000 de tablouri, cele mai vechi provenind din secolul al XIII-lea. Majoritatea picturilor sunt opera unor artişti francezi, dar probabil cea mai cunoscută este colecţia pictorilor italieni. Aici se găsesc tablouri ale clasicilor italieni Rafael, Michelangelo şi, bineînţeles, Leonardo da Vinci. Alţi opere celebre care se pot admira aici aparţin unor foarte cunoscuţi pictori precum Delacroix, Vermeer, David, Bellini, Velasquez, Caravaggio etc. Vedeta acestei colecţii – şi, de fapt, principala atracţie a muzeului Luvru – este Mona Lisa a lui da Vinci.

Un alt punct de atracţie al Muzeului se află, de fapt, în exteriorul său. Piramida de sticlă, operă a unui arhitect chinez, a fost inaugurată în octombrie 1988 şi a ajuns să fie parte integrantă a imaginii muzeului. Ulterior, în 1993 a fost construită şi o Piramidă Inversată, în interiorul unui mall din faţa muzeului.

Program

Biletul de intrare costă 15 euro. Intrarea este gratuită pentru tinerii sub 26 ani, profesorii de artă sau istoria artei, şomeri şi persoane cu dizabilităţi. În plus, de ziua naţională a Franţei – 14 iulie – muzeul se poate vizita gratuit de către toată lumea. Biletele de intrare sunt valabile o zi, aşa că trebuie avut în vedere că o singură zi nu e deloc suficientă pentru a vedea toate colecţiile.

Pentru mai multe informații accesați pagina oficială a muzeului: http://www.louvre.fr/.