Aleea din lemn din parcul de la Buzia┼č, pe care se plimba ┼či ├«mp─âr─âteasa Sissi, a fost restaurat─â FOTO jpeg

Aleea din lemn din parcul de la Buzia┼č, pe care se plimba ┼či ├«mp─âr─âteasa Sissi, a fost restaurat─â FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Stefan Both

Lucr─ârile de restaurare a Colonadei de la Buzia┼č, care au ├«nceput ├«n martie 2016, se apropie de final. ├Än scurt timp, o parte important─â din istoria parcului va str─âluci din nou.

Colonada de la Buzia┼č a ajuns ├«ntr-o stare de degradare foarte mare ├«n ultimii ani. ├Än cea mai mare parte lemnul era deja putrezit, ├«n multe locuri ho┼úii au ├«nceput s─â demonteze buc─â┼úi din colonad─â. ├Äncepea s─â fie un pericol pentru persoanele care se plimbau prin parc.  

image

Lucrările de restaurare au început în martie 2016, iar acum se apropie de final. În scurt timp, o parte importantă din istoria parcului va străluci din nou.

Totul a costat peste peste 1,1 milioane de euro, bani de la Consiliul Local (cea mai mare parte) ┼či de la Consiliul Jude┼úean Timi┼č.  

image

Lucr─ârile au putut fi demarcate de abia dup─â ├«ncheierea procesului cu mo┼čtenitorii familiei Muschong, care au revendicat parcul, iar ├«n final au primit desp─âgubiri materiale. Colonada a fost intabulat─â pe Prim─âria Buzia┼č, iar lucr─ârile au putut fi ├«ncepute.

image

De restaurare s-a ocupat o firm─â din Baia Mare, specializat─â ├«n lucr─âri cu monumente istorice. O parte parte din colonad─â, datorit─â stadiului de degradare, a acoperi┼čului dar ┼či a st├ólpilor de sus┼úinere, a fost demontat─â ┼či ref─âcut─â pe ┼čantierul constructorului.  

image

ÔÇťCel t├órziu ├«n septembrie lucr─ârile sunt terminate. Vorbim de 533 de metri liniari de colonad─â, restaura┼úi complet. Acum sunt la faza ├«n care se lucreaz─â la foi┼čoare. Mai sunt dou─â foi┼čoare, au pus deja pardoseaua, ├«n propor┼úie de 80 la sut─â este reconstruit─â, restaurat─â colonada. Sunt mul┼úumit de ce a ie┼čit. S-a respectat proiectul aprobat de Ministerul Culturii. Au mai fost discu┼úii. Ini┼úial, aleile ar fi trebuit s─â fie din lemn. Dar era destul de greu de ├«ntre┼úinut. ├Än plus, din lemn a fost doar la ├«nceputuri, pentru c─â dup─â ce a intrat ├«n posesia lui Muschong, care avea fabric─â de c─âr─âmid─â, s-a pus c─âr─âmid─â. Am venit ┼či noi cu c─âr─âmid─â ceramic─â, poate fi ├«ntre┼úint─â, arat─â bine, a declarat Sorin Munteanu, primarul din Buzia┼č. 

Click aici pentru continuare