10 străzi mici şi încântătoare care trebuie vizitate jpeg

10 străzi mici şi încântătoare care trebuie vizitate

Marile bulevarde ale lumii – de la Champs-Élysées din Paris, la Friedrichstraße din Berlin până la Sunset Strip în Hollywood – şi-au câştigat binemeritat popularitatea. Dar uneori, străduţele cele mai mici trăiesc cel mai intens. În toată lumea, există numeroase străzi mai scurte scurte sau mai înguste, dar generoase în istorie, viaţă comercială şi frumuseţe. Cuminţi, îşi aşteaptă în tihnă gloria.

1. Strada El-Moez-Cairo, Egipt

Această stradă, lată de numai patru metri şi jumătate, din centrul vechi al capitalei egiptene Cairo ar putea fi cea mai importantă străduţă din lume din punct de vedere istoric şi arheologic. Construit în secolul X, acest „oraş-palat care inspiră teamă şi respect” a devenit un muzeu în aer liber, cu o arhitectură medievală greu de egalat în lumea islamică.

El-Moez este una dintre cele mai vechi străzi ale oraşului, fondat de cel de-al patrulea calif din dinastia Fatimizilor, Al-Moez Li-din Allah. Strada a fost principala arteră de circulaţie în perioada pre-modernă a oraşului. A fost martoră la toate schimbările petrecute în istorie, străjuită pe ambele părţi de diverse monumente. Se află în apropiere de două porţi istorice ale vechiului Cairo – Bab Fotouh şi Bab Nasr-în El-Darb El-Asfar, cel mai vechi cartier al capitalei egiptene. El-Moez este cunoscută şi pentru industria cuprului, de unde vine şi supranumele de „strada căldărarilor”. Pe marginea străzii, pot fi întâlnite numeroase moschei.

04 Mohamed Rahmo Moez Street at night jpg jpeg
image

2. Grand Rue-Colmar, Franţa

Micuţul şi fascinantul orăşel Colmar din estul Franţei este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, iar în inima oraşului se află Grand Rue. O călătorie pe această străduţă este presărată cu numeroase flori, canale sinuoase, case multicolore, pain au chocolat şi – pentru cunoscători – vin alsacian.

5665193597 249c7299e6 o jpg  800x0 q85 crop jpg jpeg
26728681534eb9ec27343952628c7155 jpg jpeg

3. Lebuh Pantai (Strada Plajei) – George Town, Penang, Malaezia

Penang este cunoscut pentru mâncarea delicioasă cumpărata de la negustorii ambulanţi şi pentru plimbările pe Strada Plajei – unde turiştii se pot delecta cu specialităţi exotice, precum Hokkien mee(o supă pentru micul dejun cu ouă şi creveţi) sau Ais kacang(fulgi de gheaţă cu fasole roşie şi jeleu de iarbă). Dar nu doar specialităţile culinare sunt atracţia acestei zone. Drumul este decorat cu picturi murale, desene grafice foarte frumoase. În fiecare an, în noiembrie, aici are loc un festival de artă stradală.

3061176312 88651cb55e o jpg  800x0 q85 crop 0 jpg jpeg

4. Rue du Petit Champlain-Quebec, CanadaConstruit în secolul al XVII-lea, cel mai vechi drum din cel mai vechi cartier comerical din America de Nord se află la polalele „Capului Diamant”. Plin de magazine, cafenele, istorie şi arhitectură franceză fascinantă, această stradă oferă şi o panoramă foarte frumoasă către „cel mai fotografiat hotel din lume”, Chateau Frontenac.

3964554204 c2852ac8fb b jpg jpeg

5.  Drumul Dariba Kalan-Chandni Chowk, Delhi, India

Cunoscut şi sub denumirea „Strada Perlei Incomparabile”, Dariba Kalan este o piaţă în sine în interiorul faimoasei pieţe Chandni Chowk (care se traduce prin „piaţa luminată de lună”) din Centrul Vechi al oraşului Delhi. Întrucât aici este localizată cea mai mare piaţă de bijuterii din Asia, se găsesc sute de negustori care-şi vând bijuteriile preţioase pe străduţa strâmtă din Delhi. Dacă aventura la cumpărături stoarce toate puterile, turiştii se pot delecta cu bucate tradiţionale indiene la Jalebi Wala, în apropiere.

gr20101115 049 01 Ruelle marchande Delhi jpg jpeg

6. Strada Tradd – Charleston, Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii

„Dacă iei maşinile şi pui nişte pământ peste asfalt, arată exact cum arăta în 1730”, spune John LaVerne, de la o agenţie de turism din Charleston. Aici parcă timpul a stat în loc, este o istorie nederanjată – rară oriunde în lume, dar mai ales în America. Strada Tradd este una dintre cele mai pitoreşti străzi din Sud, unde casele au răzbit vremurilor încă din perioada de dinainte Războiului de Independenţă.

lf57a6444 m0xd w640 h480 q80 jpg jpeg

7. Strada Placa – Dubrovnik, Croaţia

Construită în secolul al XII-lea pentru negustorii şi comercianţii din port, Strada Placa este un adevărat loc de pelerinaj pavat cu piatră cubică pentru orice bon viveur. Aflat la doar câteva străzi de Marea Adriatică şi de unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, această străduţă este locul perfect unde să uiţi de tine şi să te laşi cuprins de mult doritul dolce far niente.

dubrovnik3 jpg jpeg

8. Calle Obispo-Havana, Cuba

Cuba îşi aşteaptă vizitatorii cu porţile deschise şi nu e un loc mai bun pentru a începe explorarea decât pe această străduţă din Havana veche. Orcum extrem de agitată în timpul zilei, parcă se transpune într-o altă lume odată cu venirea nopţii – o lume unde domnesc băuturile fine, trabucurile, maşinile clasice şi muzica. Pentru cei pasionaţi de istorie, în apropiere se află casa din Cuba al lui Hemingway la Hotelul Amos Mundos şi Muzeul de farmacie Taquechel.

Iain Mallory 300 1321 jpg jpeg

9. Gasthuismolensteeg – Amsterdam, Olanda

De 9  Straatjes este o colecţie de nouă străduţe mici care traversează trei canale în inima Amsterdamului. Gasthuismolensteeg este probabil cea mai cunoscută dintre ele, căci aici se  întâmplă cele mai multe distracţii – de la zeci de buticuri şi cafenele, până la faimosul Muzeul al ochelarilor.

4010615717 8fc2ed0266 o jpg  800x0 q85 crop jpg jpeg

10.  Rua Bispo Countinho – Olinda, Pernambuco, Brazilia

Rua Bispo Countinho se află în oraşul port Olinda – o nod de transport al trestiei de zahăr, construit de portughezi în secolul al XVI-lea. Străduţa şerpuieşte printre vânzători ambulanţi, galerii de artă şi muzee, un observator şi marea biserică Igreja de Sao Salvador do Mundo.

8738831652 6a074db5d4 o jpg  800x0 q85 crop jpg jpeg

Smithsonian