Tunul „Decebal” ce a aparținut formațiunilor militare conduse de Avram Iancu (© Muzeul Național de Istorie a României)

Unde poți vedea tunul „Decebal”, folosit de formațiunile militare conduse de Avram Iancu

Muzeul Băncii Naționale a României vernisează miercuri, 17 aprilie, la Palatul BNR, expoziția „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”.

Printre exponatele de mare valoare istorică, documentară și artistică expuse se află și trei bunuri culturale excepționale din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Este vorba despre portretul lui Avram Iancu semnat de către Mișu Popp, expus în premieră, cu această ocazie, după restaurare, portretul lui Simeon Balint, realizat de către Barbu Iscovescu în 1848 și Tunul „Decebal” (foto sus) ce a aparținut formațiunilor militare conduse de Avram Iancu, informează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României.

Portretul lui Avram Iancu semnat de către Mișu Popp (© MNIR)
Portretul lui Avram Iancu semnat de către Mișu Popp (© MNIR)

Deschisă în perioada 17 aprilie – 17 mai 2024, la sediul Muzeului BNR din strada Lipscani nr. 25, expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. 

Deschiderea expoziției „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”, la Muzeul Băncii Naționale a României
Mai multe pentru tine...